Putnici iz Srbije koji su pretplatnici Telenora mogu od nedavno da koriste svoje mobilne telefone i tokom leta na avionima aviokompanije Emirates iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ova kompanija je sklopila ugorov sa srpskim mobilnim operaterom Telenorom kojim je omogućeno putnicima sa Telenor karticom da koriste svoje mobilne telefone i dok se nalaze na 12 hiljada metara iznad zemlje.

Usluga je tehnički dostupna na preko 300 letova dnevno kojie obavljaju avioni koji poseduju neophodnu opremu. Jedan broj aviona Boeing 777 i sve veći broj aviona A380 koji se nalaze u floti Emiratesa nude ovu mogućnost.

Uslugu omogućava kompanija OnAir koja je specijalizovana za pružanje telefonskih usluga tokom leta i koja je partner Emiratesa. Avioni koji poseduju opremu omogućavaju putnicima i povezivanje na WiFi internet tokom leta. Ova usluga se plaća od 2,75 dolara za pametne telefone do 7,5 dolara za tablete i laptom računare.

Korišćenje interneta se plaća direktno aviokompaniji dok će telefoniranje putnici plaćati svom operateru. Telenor Srbija naplaćuje korišćenje mobilnog tokom leta prema roming tarifnom sistemu. U ovom slučaju se telefoniranje naplaćuje prema posebnoj roming zoni koja obuhvata pomorske, satelitske i avio mreže. Cena poziva je 488 dinara za započeti minut, plus uspostava veze 7 dinara. Dolazni poziv je 121,93 dinara po minuti, koliko košta i slanje SMS-a. Iste cene važe i za postpejd i za pripejd korisnike. Cene su sa uračunatim PDV i pre korišćenja ove usluge treba proveriti sve uslove sa operaterom.

Korišćenje mobilnog telefona na letovima Emiratesa od ranije je dostupno i za korisnike Telekoma Srbija. Ovaj domaći operater ima sporazum sa norveškom kompanijom Aeromobile koja omogućava telefoniranje tokom leta. Cena za ovu uslugu je 339 dinara po minuti plus uspostava veze od 93 dinara. Dolazni pozivi su 540 dinara, a SMS poruka je 95 dinara.