Aerodrom u Abu Dabiju, kao i komšijski aerodromi u Dubaiju, imali su prethodnih dana pravu agoniju zbog guste magle koja ih je okovala.

Pun avion putnika na letu Etihad Airwaysa od Abu Dabija do San Franciska 3. januara bio je parkiran na platformi 12 časova, a putnici su se osećali zarobljeno i napušteno.

Etihad Airways je zbog toga uputio izvinjenje.

"Let EY 183 je bio jedan od prvih koji su pogođeni zatvaranjem piste u 2:30. Tokom boravka na zemlji, čekajući dozvolu za poletanje putnicima smo obezbedili osveženje i u svakom trenutku smo ih izveštavali o stvarnim razlozima za odlaganje poletanja. Putnici su zadržani u avionu pošto smo sve napore uložili da obezbedimo što ranije novo vreme poletanja", rekli su u Etihadu.

Putnici su sa druge strane bili vidno uznemireni, uplašeni i poniženi što su otkrili u razgovoru sa novinarima po dolasku u San Francisko. Ovaj događaj nije bio jedini, ali je zbog dužine trajanja "zarobljeništva u avionu" jedan od najdrastičnijih.

Ubrzo su se oglasile i organizacije za prava putnika u aviosaobraćaju, a na društvenim mrežama krenula je da se širi pesma osmišljena kao nenasilni protest protiv držanja putnika u zatvorenom avionu na platformi.

We Gotta Get Outta this plane, je pesma koja traži da se putnici puste napolje i organizacija za zaštitu prava putnika Flyersrights je predlaže kao poslednju nenasilnu meru.

Ova organizacija savetuje putnike da budu smireni, da ne padaju u paniku, da izbegavaju bes i agresiju i da se prema članovima kabinskog osoblja i pilotima ophode pažljivo i sa poštovanjem. Oni predlažu i potpisivanje peticije ako čekanje potraje duže od tri sata.

Iako se Etihad javno izvinio svojim putnicima zbog ove neprijatnosti sama kompanija nije direktno kriva za situaciju u kojoj se našla. Ova kompanija kao i sve ostale  koje lete ka aerodromima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima su žrtve strogih pravila o vazdušnom saobraćaju, među kojima je i pravilo da se piste moraju zatvoriti kada je horizontalna vidljivost ispod 100 metara.

Aerodrom u Abu Dabiju ima kategoriju IIIb, koja mu tehnički omogućava rad i u najtežim uslovima pod maglom kada je vidljivost 75m. On ima instaliranu opremu za instrumentalno sletanje kada je smanjena vidljivost, ali piloti pojedinih aviokompanija koji su želeli da ostanu anonimni tvrde da ovom aerodromu nedostaje još dosta opreme. Navodi se i da ne postoji oprema koja bi pomogla aerodromskoj kontroli letenja da upravlja kretanjem aviona po aerodromskim površinama. 

Istina će ostati zarobljena u magli isto kao i stotine putnika na ovim aerodromima na kojima je ona tako česta i gusta tokom zimskih meseci.