Veliki broj naših iseljenika živi u Kanadi. Tamo se nalaze mahom mlađi iseljenici iz najnovijeg talasa iz devedesetih. Najveća srpska zajednica se nalazi u metropolitenskom području Toronta. Značajan broj iseljenika se nalazi i na zapadnoj obali u Vankuveru a u poslednje vreme sve više naših odlazi u Kalgari i Edmonton u državi Alberta. Manji broj iseljenika ima u Kvebeku dok u ostalim saveznim državama gotovo da i nema naših ljudi. Identičnu rasprostranjenost imaju i iseljenici iz bivše Jugoslavije (Hrvati, Bosanci, Makedonci).
Direktna aviolinija ne postoji između Kanade i Srbije. Pre nekoliko godina je kanadska čarter aviokompanija Sky Service (nije više operativna) imala redovne čarter letove između Toronta i Beograda jednom nedeljno po ceni od 500 do 700 evra za povratnu kartu. U doba SFRJ Jugoslovenski aerotransport je redovno leteo do Toronta, Montreala pa čak i do Vankuvera.
Beograd-Toronto
Ne postoji direktna veza između dva grada. Više velikih evropskih aviokompanija imaju ponudu na ovoj ruti koja uključuje minimum jedno presedanje u nekom od velikih evropskih habova. Cene karata značajno variraju a u ukupnom iznosu se još primete i razlike u visini taksi koje su posledica različitih cena taksi na tranzitnim aerodromima.
Lufthansa ima svakodnevne letove prema Torontu iz Minhena i Frankfuta. Postoje i zgodne konekcije za polaske iz Beograda. Najniža ukupna cena je 785 evra a moguće je raditi i rezervacije kombinovanjem letova sa Air Canada-om.
Air France i KLM imaju nude putnicima letove sa presedanjem u Parizu ili Amsterdamu. Letovi ove dve aviokompanije se uvek mogu kombinovati. Za letove do iz Beograda do Pariza mogu da se koriste i Air France i Jat Airways a za letove iz Amsterdama samo Jat Airways pošto KLM ne leti do Beograda. Najniža ukupna cena sa KLM-om je 648 evra a sa Air France-om 759 evra. Letovi ove dve aviokompanije mogu se kombinovati sa Alitalijinim letovima.
Alitalia ima jednu od najpovoljnijih ponuda za Toronto ali se ove karte mogu teško pronaći. Veoma brzo se raspodaju. Ukupna cena karte je 683 evra. Posebnu pogodnost predstavlja mogućnost kombinovanja letova tri kompanije: Alitalia, Air France i KLM. Uz ove kombinacije putnicima se otvara mnoštvo različitih mogućnosti.
British Airways je nudi svakodnevne letove ka Torontu. Let ove kompanije iz Beograda je kasno da bi putnici mogli da stignu na let za Toronto pa je u odlasku potrebno rezervisati let Jat Airways-a sa kojim British ima sporazum. Ovakva karta se može kupiti po najnižoj ceni od 804 evra. British Airways je veoma popularan za letove ka Kanadi zato što na toj ruti ima veoma veliku tradiciju i silno iskustvo.
LOT – Polish Airlines je veoma povoljan i dosta popularan u poslednje vreme za letove iz Beograda ka Torontu. Najjeftinija karta košta od 713 evra u niskoj sezon. Kod LOT-a problem može predstavljati postojanje samo jednog leta nedeljno ka Torontu što putnicima sužava mogućnost kombinovanja i rerutiranju u slučaju bilo kakvih promena.
Aerosvit je ukrajinska aviokompanija koja je nova na srpskom tržištu i koja nudi izvanredne cene aviokarata do Toronto sa letovima preko matičnog aerodroma u Kijevu. Najniža ukupna cena je 644 evra što ovo čini najboljom ponudom. Međutim sa Aerosvit-om je moguće otputovati do Toronta samo jednom nedeljno pa je veoma teško pronaći odgovarajuću konekciju ali i slobodno mesto po povoljnoj ceni.
Beograd-Vankuver
Za ovu destinaciju na kanadskoj zapadnoj obali u poslednje vreme postoji veliko interesovanje kod najnovijih iseljenika sa ovih prostora. Povoljna konekcija postoji preko Londona na letovima British Airways-a u kombinaciji sa Jat Airways-om u odlasku iz Beograda. U povratku je potrebno noćenje Londonu što je uključeno u cenu karte koja inače može koštati najmanje 1035 evra sa svim uračunatim taksama. Tranzitna britanska viza nije potrebna putnicima sa srpskim pasošem ukoliko putuju za Kanadu, SAD ili Australiju. Dobru i redovnu vezu sa Vankuverom ima i Lufthansa čija najpovoljnija karta košta 1069 evra.
Beograd-Kalgari
Kalgari u poslednje vreme beleži veći priliv doseljenika iz područja bivše Jugoslavije a pored Srba veoma je značajna i zajednica iseljenika poreklom iz Bosne i Hercegovine. Najpovoljnija opcija za odlazak u Kalgari je sa Lufthansom i Air Canada-om preko Frankfurta. Ukupna cena karte se kreće od 1115 evra.
Prtljag
Prtljag na interkontinentalnim letovima iz Evrope ka Kanadi je nedavno ograničen na jednu torbu tešku do 23 kg kod svih pomenutih aviokompanija osim kod Aerosvita-a gde je moguće poneti dve torbe po 23 kg. Za drugu torbu kod kompanija koje dozvoljavaju samo jednu torbu potrebno je doplatiti oko 50 evra po pravcu iz Beograda ili oko 50 kanadskih dolara po pravcu iz Kanade.
* Cene su preuzete iz rezervacionog sistema Amadeus početkom septembra i odnose se na putovanja u niskoj sezoni. U ovom tekstu su navedene samo kao ilustracija a za raspoložive cene molimo vas da se obratite aviokompanijama, vašim agencijama ili agenciji Kielo 011/322-49-52.