Moglo bi se reći da je aerodrom "Ferenc Liszt" u Budimpešti posle beogradskog najveći srpski aerodrom ako se u obzir uzme broj srpskih putnika koji ga koriste kao polazni.

Još od vremena sankcija ovaj aerodrom je postao veoma značajan za naše putnike. I danas, kada se iz Beograda može direktno leteti do 50 gradova i gotovo do celog sveta sa samo jednim presedanjem Budimpešta i dalje privlači veliki broj naših putnika.

Ovaj aerodrom je posebno značajan za veliki broj putnika sa severa Srbije, iz Vojvodine. Putnicima koji su iz okoline Subotice, Sombora ili Kikinde aerodrom u Budimpešti je gotovo podjednako vremenski udaljen kao i aerodrom u Beogradu.

Do aerodroma u Budimpešti se veoma jednostavno, relativno brzo i povoljno stiže iz cele Vojvodine i Beograda. Putnici koji tamo krenu sopstvenim automobilom treba samo da se drže autoputa E-75 i da idu na sever. Pre ulaska u Budimpeštu potrebno je da skrenu na obilaznicu oko ovog grada. Ona nosi oznaku M0. Nakon kraće vožnje treba skrenuti levo na državni put broj 4 kojim se stiže sve do Terminala 2 aerodroma Ferenc Liszt.

Na aerodromu postoji više različitih parkirališta. Automobil se može ostaviti po ceni od oko 11 evra po danu, mada ljudi iz Srbije često ostavljaju automobile na alternativnim privatnim parkiralištima u okolini aerodroma koja mogu biti dosta povoljnija.

Putnici koji se odluče da na put ka budimpeštanskom aerodromu krenu javnim prevozom to mogu uraditi na mnogo načina. Iz Beograda i Novog Sada do ovog aerodroma saobraća nekoliko privatnih minibus prevoznika, a postoji i redovna autobuska linija sa beogradske glavne autobuske stanice. Voz od Beograda do Budimpešte je jedna od najpopularnijih opcija.

Među minibus prevoznicima najpoznatiji je GEA Tours, koji  putnike prevozi od Beograda sa kućne adrese, od Novog Sada sa stajališta "kod stare lokomotive" pored železničke stanice i od Subotice sa stajališta kod hotela Patria.

U ovoj agenciji su nam rekli da oni nemaju fiksne polaske, već da polaske određuju na osnovu reda letenja prijavljenih putnika.

Polasci se obavljaju svakodnevno, a cena karte je 35 evra u jednom pravcu i 60 evra za povratnu kartu.

Po istom principu do aerodroma u Budimpešti putnike prevozi i novija agencija Terra Travel iz Beograda. Oni imaju i više polazaka dnevno u zavisnosti od broja putnika i od njihovog reda letenja sa kojim se polasci usklađuju i određuju na dnevnoj bazi. Iz Beograda putnike prevoze sa kućne adrese, a u Novom Sadu i Subotici skupljaju putnike "kod stare lokomotive" (Novi Sad) i hotela Patria (Subotica). Cena karte u jednom smeru je 35 evra dok je povratna 60 evra.

Na isti način putnike prevozi i novosadska agencija Autoturist. Oni obavljaju tri do četiri polaska svakog dana iz Beograda i isto toliko iz Budimpešte. Cene su identične kao i kod prethodna dva prevoznika (35 evra jedan pravac i 60 evra povratna).

Prevoz minibusevima do Budimpešte traje oko pet sati i zavisi od zadržavanja na graničnim prelazima. Svi prevoznici zahtevaju ranije rezervacije.

Između Beograda i Budimpešte postoji i redovna autobuska linija koju održava Fudeks u saradnji sa mađarskim niskotarifnim autobuskim prevoznikom Orangeways.

Polasci su ponedeljkom, sredom, petkom i subotom u 8 sati ujutro sa Beogradske autobuske stanice u Beogradu i u 9:25 sa Međumesne autobuske stanice iz Novog Sada.

Planirani dolazak u Budimpeštu je u 14 časova, a autobus staje na stanici Orangewaysa koja se nalazi preko puta Nepliget stadiona i glavne autobuske stanice. Karta u jednom pravcu je 2875 dinara, a povratna 4600 dinara (oko 40 evra).

U Fudeksu nam rekli da oni ne staju na aerodromu u Budimpešti i da njihovu liniju retko koriste putnici koji lete sa aerodroma pošto nije baš jednostavno stići od njihove stanice u Budimpešti do aerodroma. Od Nepligeta treba ići metro linijom M3 do poslednje stanice Kobanya-Kispest (Kobanja-Kišpešt), odakle polazi autobus na liniji 200 E koji vozi direktno do Terminala 2.

Sličnu rutu gradskog prevoza u Budimpešti koriste i putnici koji se odluče za putovanje vozom. Od železničke stanice Keleti do koje saobraća voz iz Beograda treba ići prvo metro linijom M2 do stanice Deak-Ferenc Ter, gde je potrebno presedanje na liniju M3 kojom se potom ide do poslednje stanice Kispest, gde se onda preseda na aerodromsku autobusku liniju 200 E.

Autobus na liniji 200E saobraća veoma često. Vožnja na relaciji dugoj nešto preko 12km traje oko 20 minuta. Od prve stanice Kobanja-Kišpešt do Terminala 2 ima osam stanica.

……………………………………..
Foto: Autobus 200E Kispest-Aerodrom Liszt Ferenc, (c) Michael Taylor

Karta za pojedinačnu vožnju na svim linijama gradskog prevoza u Budimpešti košta 320 forinti (oko 1 evra). Presedanje sa jedne metro liniju na drugu se ne računa kao presedanje i smatra se jednom vožnjom. Samo se presedanje između autobusa, tramvaja ili metroa smatra presedanjem i u tom slučaju je najbolje kupiti transfernu kartu koja košta 490 forinti (1,7 evra).

Sa ovakvom kartom moguće je od Keletija (M2+M3, 200E) ili od Nepligeta (M3+200E) stići do aerodroma. Transferna karta ima vremensko ograničenje od 90 minuta što je više nego dovoljno od ovih aerodroma

Korisni podaci
Gea Tours / 011-2686-635 / 60 € povratna karta
Terratravel / 011-2632-921/ 60 € povratna karta
Autoturist / 021-523-863 / 60 € povratna karta
Fudeks / 011-7620-255 / 40 € povratna karta
Železnice Srbije / 011-3602-899 / 26 € povratna karta

Vozovi iz Beograda do Budimpešte su veoma popularni i jeftini i zato ih koristi veliki broj putnika.

Nisu najpovoljnija opcija ako je aerodrom krajnje odredište, ali zbog cene povratne karte od samo 26 evra ovaj vid transporta je veoma popularan kod mlađih putnika i kod onih koji iz Budimpešte dalje lete nekom od brojnih niskotarifnih aviokompanija.

Dnevno iz Beograda ka Budimpešti polazi dva voza: jutarnji u 06:45 dolazi u Budimpeštu na stanicu Keleti u 14:54 i noćni u 21:45 dolazi u Budimpeštu sledećeg dana ujutro u 06:04. Iako su ovi vozovi obično tačni, putnici koji se odluče da putuju na ovaj način treba da uračunaju eventualno kašnjenje kao i vreme potrebno da se od Keleti stanice stigne do aerodroma.

Vaša iskustva?
Kakva su vaša iskustva sa odlaskom do budimpeštanskog aerodroma? Napišete u komentarima vaše preporuke ili upozorenja, kako bismo pomogli svim zainteresovanim čitaocima korisnim informacijama.