Beograd je ponovo, kao i prethodne godine, preplavljen pozivima na Jadran. Hrvatska turistička organizacija ulaže značajna sredstva da privuče srpske turiste na najlepše more na svetu. Pored letovanja u Hrvatskoj, koje poslednjih godina ponovo postaje popularno, Srbi u velikom broju svoje godišnje odmore i vrele letnje dane provode u Crnoj Gori.

Osim potrebe za brčkanjem u toplom i čistom Jadranskom moru, odlazak na jug ima i druge motive. Brojne su rodbinske i prijateljske veze između stanovništva u Srbiji sa jedne strane i Crne Gore i Hrvatske sa druge. Posete slovenačkim termama i malobrojnim letovalištima duž Jadrana su takođe u velikom porastu proteklih godina.

U vreme Jugoslavije, Beograd je bio povezan vazdušnom vezom sa svim gradovima duž primorja a pojedine linije su bile ubedljivo najprometnije u domaćem jugoslovenskom saobraćaju. Kao najjače linije isticale su se Beograd-Split i Beograd-Dubrovnik. Sa raspadom Jugoslavije, ove linije prestaju da postoje ali tada nagli procvat doživljava ruta između Beograda i Crne Gore (aerodromi Podgorica i Tivat). Skoro pola miliona putnika leti godišnje na ovoj liniji što čini polovinu ukupnog putničkog prometa na dva crnogorska aerodroma.

Obnavljanje vazdušnog saobraćaja između Hrvatske i Srbije odvija se veoma sporo. Dve strane u toj oblasti imaju brojna nerešena pitanja i sporove pa je ponovo uspostavljanje pokidanih linija odloženo za neka druga bolja vremena. Pre dve godine Jat je stidljivo uspostavio sezonsku liniju ka Puli koja se pokazala kao pun pogodak. Avioni ATR-72 su na ovoj liniji bili krcati a turistička organizacija Istre je bila presrećna. Prošle godine Jatovo rukovodstvo čini brojne greške a jedna od njih je bila i ukidanje linije za Pulu i promovisanje linije za Portorož (Slovenija) u saradnji sa turističkom organizacijom Slovenije. Ova linija je u stvari bila "slučajna" pošto je Jat imao dogovor da za potrebe slovenačkih kazina prevozi Italijane željne kockanja iz Rima u Portorož. Linija je doživela debakl i ukinuta je ubrzo nakon promotivnog leta. Jat ove godine ukida i Trst (Italija), tako da Beograd ostaje bez direktne veze do Istre i severnog Jadrana.

Nacionalna aviokompanija Hrvatske, Croatia Airlines i Jat Airways intenzivirali su razgovore početkom godine. U januaru je postignut dogovor dve kompanije da se od ovog leta uspostavi redovan saobraćaj između dve države. Po preliminarnim dogovorima dve kompanije će deliti rutu Beograd-Dubrovnik, dok će se za ostale destinacije kasnije dogovoriti u skladu sa tražnjom na tržištu. Načelno je dogovoreno da Croatia Airlines uspostavi direktnu liniju između Zagreba i Beograda dok bi Jat Airways leteo iz Beograda ka Splitu. Linija ka Puli je takođe u planu.

Ovaj plan počeo je da se ostvaruje sa početkom letnje sezone. Jat Airways je 17. juna obnovio saobraćaj između Beograda i Dubrovnika. Avioni srpskog prevoznika će ka Dubrovniku leteti dva puta nedeljno (petkom i nedeljom), avionom ATR-72. Na prvih nekoliko letova popunjenost putničke kabine je bila izuzetna. Samo tri dana nakon Jat-a i Croatia Airlines započinje letove na ovoj istoj liniji. Let aviona Dash Q400 koji je obavljen u ponedeljak 20. juna bio je ujedno i prvi let hrvatske aviokompanije ka Beogradu. Croatia Airlines će između dva grada leteti dva puta nedeljno (ponedeljkom i sredom). Kako je istakao direktor Croatia Airlines-a Srećko Šimunović na konferenciji za novinare održanoj u Beogradu, zadovoljni su interesovanjem putnika i prodajom na prvim polascima. Nekoliko dana kasnije pojavila se informacija da Croatia Airlines razmatra zadržavanje ovog leta tokom cele godine kao i uvođenje novih linija.

Više o jadranskim aerodromima
Stranica aerodroma Podgorica
Stranica aerodroma Tivat
Stranica aerodroma Dubrovnik

Letovima do Dubrovnika dve kompanije omogućiće stanovnicima Beograda i Srbije da posete Dubrovačko primorje, Korčulu, Mljet, Pelješac). Dubrovčanima se omogućava da posete Beograd koji je postao veoma tražena destinacija kod Hrvata. Redovna avio linija omogućiće i stranim turistima u Dubrovniku da "skoknu" u Beograd na provod ili onima koji su u Beogradu da posete i Dubrovnik. Redovne linije značajno će obogatiti turističku ponudu oba grada.

Putnici iz Srbije koji letuju u Herceg Novom moći će takođe da iskoriste nove letove za odlazak na odmor pošto je ovaj grad udaljen samo 30-tak kilometara od aerodroma u Ćilipima. Dubrovački letovi nisu ugrozili letove ka Crnoj Gori, pošto za njih uvek ima sasvim dovoljno interesovanja i putnika. Dve nacionalne aviokompanije, srpski Jat Airways i crnogorski Montenegro Airlines, lete zajedno od Beograda do Tivta i Podgorice. Više dnevnih letova ka ova dva crnogorska grada daju putnicima više slobode da planiraju svoj odmor. Veliki dnevni promet na ovoj ruti posledica je i veoma jakih rodbinskih i poslovnih veza.

Cene aviokarata na linijama ka Crnoj Gori su visoke. Najniža cena povratne aviokarte ka Tivtu (ili Podgorici) je 139 evra sa uključenim svim taksama i sa uobičajenom agencijskom nadoknadom za izdavanje karte (15 evra, uključeno u cenu). Najjeftinija karta u jednom pravcu po cenovniku je 75 evra sa svim taksama i nadoknadom za izdavanje (10 evra, uključeno u cenu). Iste cene važe i za Montenegro Airlines i za Jat Airways. No, da li će putnik kartu do Crne Gore platiti ovoliko koliko smo naveli zavisi od raspoloživosti slobodnih mesta, a ona je preko leta tradicionalno loša. Ako bi se kupovala karta nekoliko dana pred let onda bi cena bila minimum 165 evra za povratnu kartu.

Aviokarte do Dubrovnika su zato povoljnije. Mogući razlog je i taj što je linija tek proradila pa je obema kompanijama stalo da je što više promovišu. Tako se karta u jednom pravcu može platiti od 70 evra kod Croatia Airlines-a i od 85 evra kod Jat Airways-a. Povratne karte bi koštale od 115 evra za Jat-ov let i od 122 evra za let Croatia Airlines-a. Sve su cene sa uključenim taksama i nadoknadom za izdavanje (10 evra za jedan pravac i 15 evra za povratnu).