Povodom izjava ministara Mlađana Dinkića i Milutina Mrkonjića da će "do kraja godine biti rešeno pitanje revitalizacije nacionalne aviokompanije Jat" i da "Jat treba da ide u bankrot", nastao je pravi haos u ovoj aviokompaniji i među putnicima.

Kako Aviokarta.net saznaje, prethodnih dana, nakon ovih izjava, pojavio se veliki broj putnika, kupaca Jatovih aviokarata koji su želeli da vrate karte iz straha da će kompanija bankrotirati do naredne godine.

Zbog svega ovoga oglasio se i Sindikat komercijalnih i ekonomsko pravnih radnika Jat Airways-a zvaničnim saopštenjem za medije u kome se izražava najoštriji protest zog "neodmerenih i nepotpunih izjava".

"Ovakvim izjavama izaziva se panika kod putnika i poslovnih partnera i nanosi nemerljiva šteta poslovanju srpske nacionalne aviokompanije. Putnici zovu zaposlene u kompaniji, reaguju nervozom, počinju da otkazuju rezervacije, a poslovni partneri (agenti, dobavljači itd) izražavaju veliku sumnju i oprez prilikom poslovnih kontakta, što bi uskoro moglo vidno da se odrazi na tekuće poslovanje kompanije", stoji u saopštenju Sindikata.

U Sindikatu naglavašaju da su "zaposleni Jata takođe pod snažnim psihičkim pritiskom za radno mesto i egzistenciju svojih porodica, iritirani medijskim izjavama o bankrotu u kojima se s ponosom najavljuje osnivanje nove kompanije i nabavka 12 Airbus aviona".

Zaposleni u Jatu mole ministre da im objasne na osnovu čega kompanija koja donosi prihod od nekoliko stotina hiljada evra dnevno može da bankrotira? Jatovi prihodi su izuzetno visoki, ali je problem u rashodima i raspodeli, navode u Sindikatu. Oni smatraju da Jat Airways nije kandidat za bankrot i da bi to bilo najgore rešenje za kompaniju, a za zaposlene bi to "predstavljalo kataklizmu". "Za Srbiju , to je brisanje sa lica zemlje simbola državnosti, simbola uspeha, tradicije i ponosa dugog 85 godina".

Sindikat komercijalnih i ekonomsko pravnih radnika Jat Airways-a navodi u saopštenju da se iz ministarskih izjava vidi da su one "spisak nečijih ličnih želja"  s obzirom da su kontradiktorne i u međusobnoj koliziji po svim osnovama, počevši od toga da je Vlada Srbije odbila zahtev Jata da mu dodeli 35 miliona evra garancije za održavanje tekuće likvidnosti. Zaposleni u Jatu se pitaju kako je takav zahtev mogao da bude odbijen kada još uvek nije usvojen ni nacrt budžeta za narednu godinu.

Oni tvrde da je ovakav pristup Vlade grubo poigravanje sa sudbinama 1.200 radnika Jata, a računajući i preduzeća koja su izdvojena iz kompanije, čiji opstanak zavisi od Jata (Jat Tehnika, Su-port, Jat Ketering), taj broj iznosi ukupno 3.000 radnika. Od tih plata se izdržava preko 10.000 ljudi, dramatično podsećaju u svom saopštenju članovi Sindikata.