Gornji vazdušni prostor preko 8.700m iznad Kosova i Metohije je otvoren za civilne letove nakon 15 godina.

Prema postignutom sporazumu KFOR (NATO) će ustupiti kontrolu kosovskog vazdušnog prostora mađarskoj kontroli letenja HUNGAROCONTROL, ali Kosovo i Metohija ostaju u okviru administrativnih granica beogradskog regiona kontrole letenja (FIR BEOGRAD).

Od danas avioni koji lete na rutama između Severozapadne Evrope i Istočnog Mediterana mogu da koriste pravolinijsku putanju bez zaobilaženja kosovskog vazdušnog prostora. Najveće pogodnosti od njegovog otvaranja imaće aerodrom u Prištini kao i okolni aerodromi u Skoplju, Tirani i Podgorici.

Činjenica da od 03. aprila 2014. avioni mogu da lete i iznad Kosova i Metohije najviše je ipak obradovala Makedonce koji smatraju da će im to doneti više od dva miliona evra na godišnjem nivou, pošto će povećati aviosaobraćaj i iznad Makedonije, a uticaće i na sniženje cena karata na letovima do ove zemlje, pošto avioni iz evropskih gradova više neće morati da kruže oko Kosova da bi sletetli u Skoplje.

Zatvoreno nebo iznad Krima
Evropska organizacija za bezbednost vazdušne plovidbe (Eurocontrol) je 3. aprila 2014. donela odluku o suspenziji preleta aviona iznad Krima do daljeg. Odluka je doneta zbog činjenice da ukrajinska kontrola letenja više nije u stanju da vrši kontrolu nad ovom teritorijom. Eurocontrol navodi da se u donošenju odluke striktno rukovodio ICAO pravilima koja se tiču bezbednosti i neće prihvatiti nijednu odluku kojom se jednostrano prekraja vazdušni prostor.

Nebo iznad Kosova i Metohije je zatvoreno za civilni aviosaobraćaj tokom bombardovanja SRJ od strane NATO pakta, a prema Kumanovskom sporazumu ono je ostalo zatvoreno zbog toga što se smatra nebom iznad Srbije, koja pak nije mogla da garantuje bezbednost preleta s obzirom da je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Zbog toga je Srbija zabranila i sletanje na Kosovo preko teritorije Centralne Srbije, pa su avioni do aerodroma u Prištini morali da kruže preko Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Otvaranje kosovskog neba za prelete koordinira Eurocontrol. Kontrola letenja Mađarske će formalno preuzeti kontrolu nad ovim delom balkanskog neba, ali će se ta kontrola vršiti u saradnji sa kontrolom letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), bugarskom i albanskom kontrolom kao i uz veliku pomoć makedonske kontrole letenja (M-Nav).

Najveću štetu od otvaranja kosovskog vazdušnog prostora imaće kontrole letenja u Tirani i Sofiji, pošto će sada ostati bez jednog broja preleta, dok će koristi imati hrvatska i srpska kontrola letenja, a apsolutni pobednik u ovoj preraspodeli vazdušnih puteva je Makedonija koja će prema proceni povećati prelet za 52 posto.

Foto: Prvi avioni u preletu iznad teritorije Kosova i Metohije posle 1999. godine (c) Flightradar24.com