Od danas EasyJet počinje primenu dodeljivanja sedišta na svim svojim letovima.

Odluka je doneta nakon veoma uspešno sprovedene test faze tokom aprila ove godine kada je skoto dva miliona putnika probalo ovu uslugu.

Na probnim letovima bilo je na raspolaganju 12.500 sedišta koja su dodeljivana putnicima čime je značajno povećano njihovo zadovoljstvo.

Ranije nije bilo dodeljivanja sedišta pa su putnici prilikom ulaska u avion sami birali gde će sesti, prema slobodnim mestima. Ovo nije najsrećnija opcija pošto podstiče trku za boljim sedištima, stvara se gužva na ukrcavanju, a često se događaju i svađe putnika oko mesta.

Sedište Redovi
A 319
Redovi
A 320
Cena
Extra legroom 1, 10, 11 1, 12, 13 £ 12 /
€ 15
U prednjim redovima 2 – 5 2 – 6 £ 8 /
€ 10
Standardna sedišta 6 – 9
12 – 26
7 – 11
14 – 31
£ 3 /
€ 4

Prema novom sistemu ukrcavanja, svim putnicima će biti dodeljeno sedište besplatno slučajnim izborom. Ukoliko žele da biraju sedište moraće da plate dodatno.

U zavisnosti od izabranog sedišta doplata iznosi 12 funti (15 evra) za sedište u redu sa više prostora za noge (red pored prinudnog izlaza). Osam funti (10 evra) sedište u prednjim redovima, 3 funte (4 evra) bilo koje drugo sedište.

Nova usluga je od danas primenjiva na više od hiljadu letova koje obavi svakog dana. Direktor EasyJeta za Veliku Britaniju Pol Simons smatra da je to "najveća promena koju je aviokompanija preduzela u svojoj istoriji". Prema Simonsu ova promena predstavlja pravi primer kako EasyJet čini sve da unapredi usluge i da olakša i poboljša putovanje svojim putnicima.

Tokom probne faze 71% putnika je smatralo da je to poboljšanje koje popravlja doživljaj ukrcavanja i putovanja, dok je 60% putnika izjavilo da bi zbog ove usluge u budućnosti radije birali EasyJet nego druge prevoznike.

Raspored sedišta u dva tipa aviona EasyJet-a Airbus A319 (levo) i Airbus A320 (desno)