Novo doba civilne avijacije počinje sa rođenjem aviona "kao iz snova". Upravo to znači ime najnovijeg Boeing-ovog aviona. Dreamliner je zaista nešto drugačije a njegove karakteristike bude nade u jednu novu perspektivu avisaobraćaja. Drimlajner možemo posmatrati iz raznih uglova i uvek ćemo videti nešto što predstavlja ohrabrujuću promenu. U pogledu aviokompanija vidi se zlatni odsjaj štedljivog aviona. Drimlajner je najekonomičniji avion u svojoj klasi, on je budući zlatni rudnik svake aviokompanije koja ga bude posedovala.

   Dreamliner – osnovne karakteristike
Model 787-8
Putnički kapacitet 210-250
Dužina 56,7 m
Raspon krila 60 m
Širina trupa 16,9 m
Maksimalna brzina leta 954 km/h
Maksimalan dolet 15.700 km
Visina leta 13.100 m

Putnici će, pak, u njemu videti udobnost. To je jedan potpuno drugačiji doživljaj putovanja. Duga putovanja se sa Drimlajnerom ne samo lakše podnose već su i pravo uživanje.

Ekolozi iz trećeg ugla ne vide profit i komfor već isključivo posmatraju njegov uticaj na prirodu. A on je, nema sumnje, prijateljski.

I na kraju iz četvrtog ugla viri sumnjičava konkurencija. Ali i oni mogu samo da uzdahnu pred viđenim, pošto je Drimlajner avion za primer i uzor.

Tako bar kažu, oni koji su imali prilike da ga vide, kupe, špijuniraju ili da se u njemu malo provozaju. Takvih srećnika biće sve više, pošto Drimlajner počinje svoj život na Dalekom Istoku. Pravo iz fabrike u Sijetlu, odleteo je za Japan, gde se pridružio šarenoj floti ostalih staromodnih letelica. All Nippon Airways (ANA), je nacionalna japanska aviokompanija, kojoj je pripala čast da bude prvi svetski operator aviona iz snova.

Za 26. oktobar 2011. ANA je zakazala prvi putnički let drimlajnera. On će biti između Tokija (Narita) i Hong Konga. Tokom novembra ovaj avion će leteti u domaćem saobraćaju povezujući Tokio (aerodrom Haneda) sa Okajamom i Hirošimom. Prvi redovni međunarodni let biće obavljen na liniji Tokio (Haneda) – Peking, dok će prvi dugolinijski let biti na novoj liniji između Tokija i Frankfurta.

Dok se u Japanu pripremaju za prve letove u Americi je završen još jedan avion. On je izašao iz fabrike u Sijetlu u bojama američke aviokompanije United. To će biti drugi operator drimlajnera na svetu i prvi u Americi.

…………………………………………
Fotografija desno: Novi sistem LED osvetljenja smanjuje uticaj džetlaga

Prvi evropski avioprevoznik koji će u svojoj floti imati drimlajner je poljski LOT. Ova kompanija očekuje da će do proleća 2012. moći da uključi drimlajner u redovan saobraćaj. Planirano je da ovaj avion zameni Boeing 767 i da leti na redovnoj liniji Varšava – Njujork.

Svi koji prate avijaciju širom sveta sa velikom pažnjom prate dešavanja u vezi sa drimlajnerom. Posle prvog poletanja Airbus-ovog superdžamba pre nekoliko godina, ovo je novi značajan trenutak u istoriji civilne avijacije koji bi trebalo da ostane zapamćen.

Puno je razloga zbog kojih je drimlajner okružen velikom pažnjom javnosti. Proizvodnju ovog aviona pratila su brojna kašnjenja. Boeing je iznova obaveštavao naručioce da će im biti pomeren rok isporuke. Negativne reakcije, naravno, nisu izostale. To je uticalo i na otkazivanje jednog manjeg broja narudžbi. Ipak, ovaj avion uspeo je da još u razvojnoj fazi privuče veliki broj poklonika i zato će ostati zabeležen u istoriji kao najbolje prodavani širokotrupni avion. U ovom trenutku postoji preko 850 narudžbenica od strane 56 aviokompanija iz celog sveta. Najveći naručilac je ANA (40 aviona) a za njom odmah i Air Canada (37) i Japan Airlines (35).

Veliku popularnost, još pre nego što se i pojavio u javnosti, ovaj avion duguje svojim brojnim inovacijama. Boeing je samo u pripremu proizvodnje, uložio preko 32 milijarde dolara. Od 2004. kada je započet projakat novog aviona potrošeno je ukupno 140 milijardi dolara.

Najznačajniju činjenicu po projektu predstavlja materijal od koga je napravljen trup aviona. To je savremeni kompozitni materijal koji predstavlja leguru ugljenika i titanijuma, koji je zamenio aluminijum.

Uz novi materijal i znatno jače motore postignuto je smanjenje potrošnje goriva za 20% i povećan je dolet.

………………………………….
Fotografija levo: Dreamliner ima velike prozore sa podesivom prozirnošću

Novi model izazvaće i promene u dosadašnjem konceptu interkontinentalnog saobraćaja. Letenje "preko okeana" sada postaje jeftinije, odnosno postoje isplativo i sa manjom potražnjom. Time se otvaraju brojne nove mogućnosti za direktan saobraćaj između većeg broja gradova. Dosadašnji koncept podrazumevao je mnoštvo direktnih letova prema velikim interkontinentalnim čvorištima odakle bi se putovanje nastavljalo uz presedanje.

Sa drimlajnerom će aviokompanije imati mogućnost da neka dva grada povezuju direktno. Ovo umanjuje troškove aviokompanija, smanjuje se stepen njihove zavisnosti od drugih aviokompanija u dugolinijskom saobraćaju. Mnogi manji prevoznici će moći samostalno da obavljaju saobraćaj na rutama gde je broj putnika manji.

Dugački letovi značajno utiču na ljude i njihovo zdravlje. Jaki simptomi umora i džetlega gase svako zadovoljstvo zbog činjenice da ljudi uopšte lete. U Boeing-u se dosta razmišljalo o tome. U pripremi novog aviona, stručnjaci Boeing-a su koristili brojne studije sa univerziteta širom sveta, kako bi što bolje proučili i shvatili uticaje visine, vlažnosti, kvaliteta vazduha, svetla, zvuka i prostora. Zahvaljujući ovakvom pristupu Boeing je uspeo da stvori avion zbog koga je letenje postalo sasvim prirodno!

Najznačajnije novine koje menjaju doživljaj putovanja

Manje turbulencija Avion ima ugrađene senzore na određenim kontrolnim površinama kako bi registrovali i najmanje turbulencije tokom leta čime se omogućava održavanje leta na način da se turbulencije što manje osećaju. Ovako se smanjuje mučnina i strah kod osetljivijih putnika.
Vazdušni pritisak
u putničkoj kabini
Dosadašnja tehnologija i materijal (aluminijum) za proizvodnju aviona zahtevali su da pristisak u putničkoj kabini bude kao na 2000 do 2500 metara iznad mora. Veći pritisak bi imao negativan uticaj na slab materijal od koga je napravljen avion i povećao bi njegov zamor. Međutim taj pritisak nije prirodan za čoveka i putnici se zbog toga brzo umaraju i osećaju veliku slabost. Novi kompozitni titanijumski materijal je ne samo lakši od aluminijuma već je i jači tako da on dozvoljava da unutar kabine bude i veći pristisak. Lekari su potvrdili da je dovođenje pritiska kao na 1800 metara nadmorske visine sasvim dovoljno da se kod putnika značajno smanji osećaj umora. 
Vlažnost vazduha Vazduh u avionima je izrazito suv što izaziva brojne neugodnosti putnicima. Do sada korišćeni HEPA filteri pročišćavali su vazduh toliko da u njemu nije ostajalo skoro ništa. Novi filteri imaju mogućnost da propuštaju i molekule vodene pare čime se postiže i veća vlažnost vazduha unutar putničke kabine.
Prozori

Struktura aviona lakše nosi njegovu masu ako je trup jedinstven, odnosno ako ima manje otvora (prozora i vrata). To je bio glavni problem inženjerima kako bi avioni dobili veće prozore. To je pošlo za rukom tvorcima drimlajnera, koji su iskoristili činjenicu da je ovaj avion napravljen od znatno lakšeg materijala pa će njegova struktura sasvim dobro podneti veće opterećenje u vidu brojnih prozorskih otvora.

Pored veličine prozora značajna novina je i njihova prozirnost. Putnici samostalno putem osetljivog prekidača podešavaju prozirnost i biraju nivo koji žele u velikom rasponu od potpuno prozirnog do totalno zatamnjenog. 

Svetlsot Putnička kabina je opremljena dinamičnim LED osvetljenjem koje menja boje i koje pomaže putnicima da lakše podnesu promenu vremenskih zona. Sistem osvetljenja je veoma originalan. Pilot upravlja osvetljenjem tako što ga podešava da simulira svetlost tokom dana (plavi tonovi) i da postepeno menja svetlo ka noćnom režimu (crveni tonovi), nezavisno od stvarnog doba dana.
Tišina Putnička kabina drimlajnera je znatno tiša. Glavni izvori buke – motori i klima uređaji su sada veoma tihi, a na bočnim zidovima je urađena napredna izolacija koja će ublažiti vibracije.
Više prostora za putnike Sva sedišta u putničkoj kabini su veća. Razmak između sedišta je 86cm. Ona se ne mogu obarati na klasičan način pomeranjem naslona sedišta unazad na uštrb putnika koji sedi iza. Novitet kod ovih sedišta je što se ona "obaraju" tako što im donji deo klizi ka napred. Putnik na taj način dobija naslon pod određenim uglom i to bez smetnji drugim putnicima.
Više prostora za prtljag Uobičajeni standardi za ručni prtljag biće promenjeni kada je drimlajner u pitanju. Novi veći boksovi iznad putnika mogu da prime kofer koji je dubok 61cm (umesto 40-45cm), i visok 30cm (umesto 20-25cm).