Pre četiri godine aviolinije iz Beograda ka Tivtu i Podgorici obavljane su sa Terminala 1 na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" koji se tada smatrao domaćim terminalom. Nakon što su Srbija i Crna Gora postale dve nezavisne države beogradski aerodrom je ostao i bez poslednje linije u domaćem saobraćaju. Linije ka Crnoj Gori prebačene su na međunarodni Terminal 2.

Iako se više ne radi o domaćem saobraćaju na letovima između Srbije i Crne Gore prometno je kao da se nikakve statusne promene nisu dogodile. Zahvaljujući veoma jakim porodičnim i prijateljskim vezama ali i političkim i ekonomskim ove linije danas čine ubedljivo najveći udeo u prometu na tri "domaća" aerodroma.

Svake godine na "crnogorskoj" ruti ukupno bude prevezeno oko 400.000 putnika što čini 15% prometa u Beogradu i čak 40% prometa na crnogorskim aerodromima. Ovaj veoma sladak finansijski kolač potpuno bratski dele dve nacionalne aviokompanije: Jat Airways (sa srpske strane) i Montenegro Airlines (sa crnogorske strane).

Duopol koji su dve aviokompanije uspostavile na crnogorskoj ruti proizveo je veoma visoke cene avionskih karata. Najniža cena, koju po nepisanom pravilu nije moguće nikada dobiti se kreće između 130 i 140 evra sa svim uključenim taksama. Realno gledano najniža cena tj. ona koja se uobičajeno može postići je između 150 i 170 evra. Na linijama ka Crnoj Gori veoma su tražene karte u jednom pravcu i one sa svim taksama koštaju od 74 do 80 evra . To je najniža moguća cena po kojoj ih je skoro nemoguće kupiti tokom letnje sezone. Najčešće cena po kojoj se može kupiti jedan pravac je oko 100 evra.

Imajući u vidu da su im cene iste putnicima ostaju neki drugi razlozi za izbor između jedne od ove dve aviokompanije. Tako će biti bar do trenutka dok se na ovoj ruti ne pojavi neki novi treći avioprevoznik koji bi predstavljao veoma potrebnu konkurenciju.

Red letenja

Jat Airways ka Tivtu leti četiri puta dnevno od ponedeljka do četvrtka a petkom i vikendom pet puta dnevno. Montenegro Airlines između Beograda i primorja leti pet puta dnevno vikendom i ponedeljkom a ostalim danima čak šest puta dnevno. Ukupan broj letova na nedeljnom nivou između dva grada je 70 letova. Ka Podgorici Jat leti tri puta dnevno koliko i Montenegro Airlines utorkom, sredom i četvrtkom dok ostalim danima u nedelji leti dva puta dnevno. Ukupan broj letova tokom jedne nedelje između dva glavna grada je 38. I dok Montenegro Airlines prilično poštuje sopstveni red letenja Jat Airways svoje polaske redovno menja. Često se dešava da jedan let nekoliko puta promeni vreme poletanja i da ga na kraju kada zbunjeni putnik prihvati sve promene u Jat-u ukinu. U razgovorimo sa avioagentima saznali smo da se veoma često susreću sa pomeranjima Jatovih letova kao i sa njihovim otkazivanjima. Očigledno je da Jat svoje letove ka Crnoj Gori koristi kako bi „peglao“ poremećeni red letenje kada mu neki od aviona ispadne iz saobraćaja. Prvi letovi koji stradaju prilikom svakog poremećaja su upravo oni ka Crnoj Gori. Ovo predstavlja veliki problem za putnike.

Avioni

Na crnogorskoj ruti Montenegro Airlines leti sa mlaznim avionima Foker 100. Prosečna starost ovih letelica je 19,8 godina a kapacitet je oko 100 putničkih mesta. Putovanje do Beograda ovim avionom traje maksimalno 50 minuta. Pored starih Fokera Montenegro Airlines u floti poseduje i veoma nove Embraerove avione E195 sa oko 100 sedišta. Prosečna starost ovih aviona je 1,4 godine a treći Embraer u floti je stigao pravo iz fabrike u Brazilu pre nekoliko dana.

Sa druge strane Jat Airways ka Crnoj Gori leti sa turboprop avionima ATR-72 prosečne starosti 20 godina. Ovi avioni imaju oko 70 putničkih mesta i do Crne Gore im treba malo više od jednog sata. Na pojedinim letovima saobraća i Boeing-ov B737-300. Putnici većinom radije biraju mlaznjake zato što su propelerci bučniji i let traje duže. Veoma je česta i predrasuda da je avion sa propelerom manje siguran od mlaznjaka. To naravno nije tačno, naprotiv, sigurnost je na strani propelerca ali to putnici ne znaju a predrasude igraju veoma važnu ulogu kod izbora kompanije.

Uslovi prevoza

Imajući u vidu potrebe putnika na ovoj specifičnoj ruti gde je veliki broj povratnih putovanja u jednom danu obe kompanije poseduju i prilično fleksibilna pravila koja putnicima ne zahtevaju boravak preko vikenda, kupovinu unapred ili im uskraćuju i naplaćuju penale za otkazivanja ili promene. Dok se promene kod većine aviokompanija naplaćuju od 50 pa do 100 evra, onda kada ih tarifa dozvoljava, kod Jat-a i Montenegro Airlines-a ove promene se naplaćuju samo 10 evra po segmentu. Međutim tu nailazimo i na prvu značajnu razliku kod ove dve aviokompanije. Dok Jat dozvoljava promene bilo kada pa čak i na sam dan putovanja (uz određene uslove naravno) crnogorska aviokompanija od nedavno ukida mogućnost promena na dan putovanja. Ovakvo pravilo je veoma nepovoljno zbog već pomenute prirode same linije. Putnici koji letuju u Crnoj Gori ili tamo odlaze poslovno često ne znaju tačan datum povratka pa su promene na sam dan putovanja uobičajena pojava. Zbog toga je Jat u ogromnoj prednosti. Ona je još veća ako se uzme u obzir da je besplatan prtljag koji se može predati kod Jat-a 30 kg dok je kod Montenegro Airlines-a standardnih 20 kg. Iako se višak prtljaga kod Crnogoraca manje plaća (3 evra po kilogramu, kod Jat-a je 5 evra / kg) prednost od 10 kg kod Jat-a je ipak veoma značajna.

Ostale usluge

Jat Airways svojim putnicima nudi besplatnu zaštitu prtljaga plstificiranjem. Ovu uslugu je moguće ostvariti na beogradskom aerodromu. Montenegro Airlines nema dodatnih besplatnih usluga.

Kada uporedimo sve podatke do kojih smo došli nerešen rezultat je kod cena i kapaciteta. Tačnost, poštovanje reda letenja i flote su na strani Montenegro Airlines-a dok su više prtljaga i fleksibilniji uslovi putovanja na strani Jat Airways-a. Potrebno je naglasiti da je i povezanost sa drugim linijama takođe na strani Jat -a zato što ipak putnicima sa letovima preko Beograda nudi daleko veći izbor direktnih destinacija dok Montenegro Airlines preko Podgorice i Tivta raspolaže sa skromnim tranzitnim mogućnostima, mada se ovo u poslednje vreme značajno menja. Najznačajnija razlika se primećuje kod reda letenja. Jat je potpuno nefunkcionalno poslednje dnevne letova ka Tivtu stavio u 13:55 a iz Tivta u 15:35. Kasnijih letova nema što je veoma nepovoljno za putnike koji na taj način gube ceo dan odmora ali i za poslovne putnike koji ne mogu da odu do Crne Gore, obave posao i da se vrate kasnije u toku dana. Za razliku od Jat-a Montenegro Airlines ima daleko funkcionalniji red letenja. Letovi su pravilno raspoređeni tokom celog dana pa je putnicima iz Beograda, na primer, omogućeno da ka primorju odlete rano ujutro a da se vrate večernjim letom. Iskorišćenost vremena ako se odlučite za Montenegro Airlines je maksimalna dok ste sa Jat-om izgubili sigurno jedan dan.

Posebno korisna je činjenica da dve aviokompanije veoma lepo sarađuju. Do nedavno su ove letove obavljali zajedničkim snagama pod code share ugovorom a ono što danas omogućavaju je puna sloboda kombinovanja letova dve kompanije po jedinstvenim cenama. Putnici mogu da otputuju Jat-om a da se vrate Montenegrom i ostvariće jedinstvenu cenu kao da su putovali samo sa jednom od te dve aviokompanije što značajno povećava mogućnosti kombinovanja.

Po rezultatima koje su u prošloj (2009) godini ostvarile dve nacionalne aviokompanije pobedu je odneo Montenegro Airlines i to ubedljivo. Na crnogorskoj ruti prevezli su ukupno 276.000 putnika dok je Jat prevezao oko 115.000 putnika čime je njegov udeo sa 40% u 2008. spao na 29% u 2009. Ipak u ovoj godini situacija se menja i postaje povoljnija za srpskog avioprevoznika, možda baš zahvaljujući fleksibilnijim uslovima tarifa. Samo u junu ove godine Jat je zabeležio porast broja putnika na linijama ka Crnoj Gori od fantastičnih 21% i to mu je bio jedini uspeh. U ostalim regionima zabeležen je pad broja putnika. U isto vreme Montenegro Airlines je imao 9% manje putnika nego u 2009. Linija ka Podgorici je druga po procentualnom porastu broja putnika kod Jat Airwaysa, iza Ohrida a ispred Amsterdama.

Ocena avioagenta:
(Predrag Kurdulija, agencija Kielo)

 

Jat Airways

Montenegro Airlines
     
Cena aviokarata

**

**

Red letenja

**

****

Tip aviona / udobnost

***

****

Ključne karakteristike

2,33

3,33

Dodatne usluge

****

**

Uslovi tarife

****

**

Profesionalnost

***

***

Povezivanje letova

****

**

Ukupno

3,14

2,71