Izdavanje dozvola za strane čarter avioprevoznike na linijama do Turske u ovogodišnjoj letnjoj turističkoj sezoni su još uvek pod znakom pitanja.

Kako Aviokarta.net saznaje jedini razlog je spor koji srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia i Ministarstvo saobraćaja Republike Srbije imaju sa tamošnjim vazduhoplovnim vlastima, aerodromom Ataturk u Istanbulu i turskom nacionalnom aviokompanijom Turkish Airlines u obavljanju redovnog saobraćaja između Beograd i Istanbula.

Domaći avioprevoznici u čarter saobraćaju
Srpski čarter prevoznik Aviogenex ove godine neće učestvovati u obavljanju čarter saobraćaja pošto je jedini avion kojim raspolaže iznajmljen u Africi do kraja godine.


Air Serbia je posle više pritisaka konačno potvrdila da će ove godine učestvovati u obavljanju čarter saobraćaja.

"Razgovarali smo sa Air Serbijom i dogovorili smo se da do Nove godine odgovore da li će raditi čarter ili ne i oni su odgovorili da hoće. Imaće tri aviona B737 i jedan u rezervi. Oni su dali cene i u fazi su razgovora sa turističkim agencijama i mi smo se dogovorili da sa njima da i drugim prevoznicima damo dozvole u skladu sa bilateralnim sporazumima koji imamo", rekao je Milutin Popović, pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj.

Ovo nam je potvrdio Milutin Popović, pomoćnik ministra saobraćaja zadužen za vazdušni saobraćaj i direktor udruženja turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić, a da određeni problem postoji potvrdio nam je i v.d. direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Milan Živanović.

"Za ovogodišnju turističku sezonu su se do sada prijavila tri avioprevoznika iz Turske i po jedan iz Egipta i Grčke", rekao nam je Živanović.

Čarter letove do Egipta želi da obavlja Nesma Airlines, koja je i prethodnih godina obavljala saobraćaj, dok je iznenađenje stiglo iz Grčke odakle se za čarter letove od Beograda do Herakliona na Kritu i Rodosa prijavila najveća grčka aviokompanija Aegean Airlines.

Čak tri turska avioprevoznika se prijavilo za letove do ove zemlje i to su Turkish Airlines, Freebird Airlines i Onur Air.

Prvi zahtevi su stigli 12. novembra (Turkish Airlines, Freebird i Nesma Airlines) dok je Aegean svoj zahtev poslao 9. januara 2014.

Živanović objašnjava da sve ove kompanije ispunjavaju uslove i da su njihovi zahtevi nakon nekoliko dana od prijema prosleđeni u Ministarstvo saobraćaja na davanje saglasnosti, koja još uvek nije stigla.

On kaže da je Direktorat pod stalnim pritiskom kako avioprevoznika tako i turoperatora koji, sasvim logično, traže odgovore, ali da oni ne mogu da ih daju dok ne dobiju saglasnost od ministarstva saobraćaja. Zbog tog problema su se više puta obraćali ministarstvu sa molbom da se ubrza davanje saglasnosti i na kraju su dobili uveravanja da će sve biti rešeno do kraja januara.

…………………………………
Foto: Milan Živanović, v.d. direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva

Aleksandar Seničić iz YUTA-e nam je potvrdio da i ove godine ima dosta problema u organizaciji čarter saobraćaja. On nije želeo da govori o konkretnom problemu koji se pojavio sa Turcima navodeći da se tu radi "o državnoj politici, koja je takva kakva jeste".

"Čeka se da se postigne dogovor i dok se ne završe pregovori dve strane ništa ne znamo", rekao je Seničić.

O kojem je problemu reč i kakvi se pregovori vode pokušao je da nam objasni Popović. On je za Aviokarta.net potvrdio da je razlog za odugovlačenje izdavanja saglasnosti turskim prevoznicima u sukobu koji Air Serbia ima sa turskom stranom.

"Air Serbija nije dobila slot (na istanbulskom aerodromu Ataturk, prim. urednika).  Ne znam kako nije dobila slot, ali nije dobila slot i zato je otišla na drugi aerodrom. I sad hoće da se vrati, pa smo mi tražili da Republika Turska zahvaljujući odnosima koji su bili ranije pomogne da se oni vrate tamo", rekao je Popović potvrdivši da je želja da se Air Serbia vrati na Ataturk razlog za kašnjenje izdavanja dozvola turskim čarter prevoznicima.

Popović kaže da aerodrom Ataturk "nema slobodan slot za Air Serbiju" dok Turkish Airlines u Srbiji "može da leti gde hoće, kad i kako hoće". On očekuje od ove "partnerske kompanije" da pomogne Air Serbiji da povrati izgubljeni slot na aerodromu Ataturk u Istanbulu.

"Kad bude pomogla da se vrate tamo onda ćemo i mi dati svim turskim kompanijama dozvole", rekao je Popović.

U Direktoratu nam kažu da nisu upoznati sa ovim problemom. Živanović smatra da je Direktorat prava adresa na koju bi srpski avioprevoznik koji ima problem sa stranim vazduhoplovnim vlastima ili stranim partnerom trebalo da se obrati za pomoć.

"Mi imamo nadležnost da pregovaramo sa stanim vazduhoplovnim vlastima, ali se nama niko iz Air Serbije nije obratio sa bilo kakvim problemom", rekao je Živanović.

Milutin Popović tvrdi da će sve biti završeno uskoro i da nema razloga za brigu. On smatra da Air Serbija ne sme da ima monopol i da se ovde radi o tome da naš nacionalni avioprevoznik treba da ima iste uslove kao i strani prevoznici zašta se ministarstvo zalaže.


………………………………….
Foto: Milutin Popović, Ministarstvo saobraćaja, pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj

"Država Turska štiti svog nacionalnog prevoznika, zašto ne bismo i mi našeg", smatra on dodajući da će se najviše delegacije Air Serbije i Turkish Airlinesa uskoro sastati kako bi našli neko rešenje za ovaj problem koji očigledno postoji i preti da ozbiljno ugrozi turističku sezonu.

Problem sa čarter letovima za Tursku se ponavljaju već nekoliko godina i svaki put zbog toga trpe turističke agencije i putnici. Ni ove godine kao ni prethodnih nije donet međuresorni pravnik kojim bi se sva nadležna državna tela obavezala na konkretne rokove u procedurama donošenja odluka o izdavanju dozvola.

Iako je Direktorat doneo pravilnik u julu prošle godine, on ne predviđa konkretne rokove i samo se tiče obaveza Direktorata. Prema nejasnim tvrdnjama kako Popovića tako i Živanovića ovaj pravilnik je dopunjen u decembru prošle godine ali dopuna nije javno objavljena.  Popović je potvrdio da je dopuna urađena na zahtev "Jatovog stranog partnera (Etihad Airways, prim. urednika) i da je deo koji se odnosi na izdavanje dozvola u čarter saobraćaju primenjen u pravilniku koji je doneo Direktorat".

Bilateralni sporazum između Republike Srbije i Republike Turske takođe nije potpisan pa je na snazi sporazum koji su potpisale FNR Jugoslavija i Turska pedesetih godina prošlog veka. Pre godinu dana je urađen nacrt novog sporazuma, ali obe strane odugovlače sa njegovim korekcijama i ratifikacijom.