Krajem marta britanski avioprevoznik Brtish Airways pokrenuo je novu alatku za pretraživanje letova na svom internet sajtu. Alatka je nazvana "Tripseeker" i namenjena je putnicima koji znaju kada bi putovali ali ništa drugo nemaju određeno.

Uz pomoć Tripseeker-a oni će na mapi sveta moći da izvrđe pretragu dostupnih destinacija na osnovu kriterijuma koje sami budu odredili. Za sada je pretraga ograničena samo na polaske iz Londona a obuhvata letove British Airways-a i drugih partnerskih kompanija. Putnici mogu usmeriti pretragu na osnovu odmora koji im je potreban. Kriterijumi koji su ponuđeni su: plaža, skijanje, citybreak, porodični odmor ili luksuzan odmor. U skladu sa potrebom Britanaca za suncem uveden je i kriterijum pretrage na osnovu prosečne dnevne temperature. Kao osnovni kriterijum koji putnik može birati je putna klasa (ekonomska ili biznis) a može odrediti i dužinu leta odnosno udaljenost destinacije. Najvažnije i prvo što se od kriterijuma unosi je ukupna cena povratne karte. Na taj način putnik zadaje maksimalan budžet. Prilikom izbora broj destinacija na mapi se smanjuje sa povećanjem broja zadatih kriterijuma.

Putniku ostaje u ponudi nekoliko destinacija koje odgovoraju njegovim zahtevima i on se na kraju odlučuje za nešto od preostalog. Za svaku destinaciju prikazanu na mapi Travelseeker nudi prikaz kalendara cena u kome se prikazuju najniže cene po mesecima tako da putnik naknadno može da promeni datum putovanja ukoliko primeti da postoji povoljija cena u kasnijem periodu. U prikazu destinacije postoji i klimatska šema sa prosečnim mesečnim temperaturama vazduha, prosečnom količinom padavina i brojem sunčanih sati. Tu se nalazi i kratak info o destinaciji kao i link do posebnih stranica British Airways-a na kojima je detaljniji turistički vodič izabrane destinacije.

Tripseeker je urađen po uzoru na već staru i veoma popularnu alatku čuvenog internet pretraživača aviokarata "Kayak". Alatka "Kayak Explore Fare Deals" nudi pretreaživač najpovoljnijih avinskih karata po veoma sličnom principu ali sa još bogatijim izborom kriterijuma. On nudi i destinacije za kockanje, golf. Za klimatski kriterijum ne nudi temperature već opisno nudi izbor hladne, sveže, tople i vrele destinacije dok kod dužine trajanja leta nudi i mogućnost prikazivanja samo direktnih (non-stop) letova.

Ovakvi pretraživači predstavljaju budućnost u industriji putovanja u vreme kada ljudi sve više putovanje planiraju dan pred put i kada ona zavise najviše od njihovog slobodnog vremena na koje pak oni sami ne mogu dovoljno da utiču i da ga planiraja na vreme. Zato se kao osnovni kriterijum i nameće vreme putovanja. Ako neko ima godišnji odmor u februaru a željan je mora, plaže i sunca ne mora da bude geograf da bi znao kakvo putovanje da traži, dovoljno je da unese datum kada može da putuje i da kao vid odmora bira plažu. Sistem će mu automatski redukovati sve destinacije na samo nekoliko gde će on moći da ostvari svoje želje.