Najnovija u nizu promena koje British Airways uvodi odnosi se na čuvanje rezervacije do tri dana za putnike koji karte pretražuju preko interneta.

Ova nova mogućnost je već u ponudi i očekuje se da postane veoma popularna.

Da bi putnik sačuvao pronađenu dobru cenu potrebno mu je samo jedno ime za celu grupu i treba da uplati depozit u iznosu od pet funti za kratke i unutarevropske letove ili 10 funti za interkontinentalne letove.

Kada to uradi on i njegovi saputnici imaju sačuvana mesta na željenim letovima po viđenoj ceni. Ako u roku o tri dana putnici odluče da kupe kartu, imena ostalih putnika se mogu naknadno uneti, a uplaćeni depozit se uračunava u ukupnu cenu karte.

"Ne postoji ništa više frustrirajuće nego kad pronađete kartu po povoljnoj ceni ali ne možete odmah da je kupite zato što ne znate da li ćete dobiti slobodne dane na poslu ili da li će vaši saputnici moći da idu, a onda se vratite posle nekoliko dana i saznate da vam je povoljna karta izmakla i da je sada cena znatno viša", kaže Dru Krouli, komercijalni direktor British Airwaysa.

Razmišljajući o ovom problemu koji mnogu putnici imaju u British Airwaysu su pripremili novu uslugu koja će podrazumevati "čuvanje" pronađene tarife do 72 časa. Ova opcija će biti dostupna tek od 21. dana do planiranog poletanja, što je period u kome se cene karata najčešće menjaju.

Ova ponuda će važiti za online kupovine za sve letove British Airwaysa, ali i njene partnerske aviokompanije Iberija, sa kojom je zajedno rađeno na realizaciji ove ideje.

Dve kompanije koje su obe članice IAG grupe već neko vreme usklađuju svoje tarifne sisteme i uvode nove neobične i povoljne opcije za svoje putnike. Nedavno je predstavljena specijalna snižena cena vikend karte. Putnici koji putuju preko vikenda mogu da nabave povratnu karte već od 79 funti do mnogih evropskih destinacija. Takođe je uvedena i posebna jeftina tarifa koja podseća na lowcost tarife i koja putnicima dozvoljava samo prevoz ručnog prtljaga.