Od 21. juna u Beogradu je poskupeo taksi prevoz.  Sva registrovana taksi udruženja su podigla cene svojih usluga za 10 do 12%. Prema novom cenovniku, start je 140 dinara, kilometar u prvoj tarifi 55, drugoj 70 i trećoj 110 dinara. Sat čekanja je 750 dinara. Smanjen je i popust na poziv sa uobičajenih 20 na 10%.

Pored poskupljenja prevoza ukinuta je i višegodišnja veoma povoljna usluga prevoza do aerodroma po fiksnoj ceni od 900 dinara. Nekoliko taksi udruženja koja su nudila ovu uslugu sada su je ukinuli. Putnici do aerodroma od sada plaćaju cenu vožnje po taksimetru. Ako se vozite od Slavije do aerodroma po novim cenama to će vas koštati sa popustom na telefonski poziv od 10% nešto malo preko 1000 dinara. Za putnike sa Karaburme, Mirijeva, Zvezdare, Voždovca, Dedinja, Banjice, Banovog Brda prevoz do aerodroma koštaće od 1200 do 1500 dinara što je povećanje troškova prevoza od 25 do čak 60% u odnosu na ukinutu uslugu prevoza po jedinstvenoj tarifi za ceo grad. Jedino putnici do aerodroma koji su iz Novog Beograda ili Zemuna neće osetiti ovo poskupljenje dok će za one iz centra grada ono biti minimalno i iznosiće oko 10%. Ukoliko taksi uzmete na aerodromu po dolasku do grada ćete platiti punu cenu prevoza pošto popust važi samo za poziv telefonom.

Nedavno pokrenut biznis sa idejom jeftinog prevoza u Beogradu nije uspeo da se izbori za tržište. Ideja koja je promovisana kao „lowcost taxi“ a koja je Beograđanima nudila vanlinijski prevoz po fiksnim cenama nije uspela da opstane. Kako beogradski mediji pišu ova firma nije ispunila sve neophodne uslove. Kako je za „24 sata“ rekao Dragan Ristanović, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove „Oni su bili vanlinijski prevoz, a za to je neophodno da vozila imaju minimum devet sedišta“.

Na veliku štetu Beograđana i na opšte zadovoljstvo beogradskih taksista „lowcost“ taksi je obustavio svoje poslovanje. Putnicima su na raspolaganju bila tri nivoa cena a fiksna cena za prevoz do aerodroma je bila 735 dinara. Sasvim je jasno zašto je ovaj biznis bio trn u oku beogradskim taksi udruženjima koji su očigledno uz pomoć svojih zaštitnika iz gradskih vlasti uspeli da sačuvaju monopol na prevoz u gradu i na taj način samo još dublje zavuku ruku u džep nezaštićenim putnicima.

 

Foto: Bus na liniji broj 72.

Još jedno poskupljenje je predstavilo strašan udarac na putnike. U pitanju je drugo poskupljenje parkiranja posle samo pola godine od prethodnog. Ostavljanje automobila u garaži na aerodromu (koja pripada Parking servisu) sada je skuplje nego desetodnevni odmor u hotelu sa tri zvezdice u Turskoj. Posle najnovijeg poskupljenja sedmodnevno parkiranje u aerodromskoj garaži košta 3.960 dinara dok se svaki naredni sat plaća 65 dinara. Ako ostajete desetak dana na odmoru parkiranje za vaš automobil koštaće vas oko 9.000 dinara. Do 21. juna ove godine ista ova usluga koštala bi vas  5.700 dok bi isto to do novembra prošle godine koštalo oko 3.500 dinara. Dakle za oko pola godine usluga parkiranja u garaži poskupela je za 260%.

 

Paralelno sa svim ovim poskupljenjima koja direktno utiču na putnike sa beogradskog aerodroma Jat Airways je ukinuo sopstveni prevoz sa Slavije bez ikakvog objašnjenja.  Jedini način da osim preskupog taksija stignete na aerodrom je da koristite liniju gradskog prevoza broj 72 koja polazi sa Zelenog Venca.  Na ovoj liniji autobusi saobraćaju na svakih pola sata ali se red vožnje ne poštuje. Autobusi koji se koriste su sa razvaljenim sedištima i držačima, nisu klimatizovani niti oprani, vozači telefoniraju dok voze a putovanje preko Bežanijske kose i Ledina traje i do sat vremena.