Kada je avion Aviogenexa 30. juna vanredno sleteo na podgorički aerodrom zbog manjeg kvara na sistemu za klimatizaciju ispoštovane su sve neophodne procedure za slučaj ovakvih situacija. Uprkos paničnim napisima po domaćim medijima nije se ništa opasno ni strašno desilo potvrdio nam je komercijalni direktor Aviogeneksa, gospodin Milorad Kokoruš. Pokvario se motor na uređaju za klimatizaciju putničke kabine zbog koga se osetio neprijatan miris. Posada je postupila po procedurama koje nalažu ovakve situacije, spustila je avion na prvi aerodrom gde je on sačekao da se iz Beograda dopremi rezervni deo i da se on zameni. Zbog ovoga je jedini avion Aviogenexa ceo dan ostao parkiran na podgoričkom aerodromu a u Beograd je sleteo iste večeri oko pola devet.

Avion Boeing 737-200, registarske oznake YU-ANP koji je "kriv" za kašnjenje
Međutim, tog dana nakon povratka aviona sa Zakintosa trebalo je da poleti nova grupa putnika, njih 120, ka Španiji. Ovim putnicima let je bio odlagan više puta u toku dana u iščekivanju da se Aviogeneksov avion vrati sa prinudne pauze u Podgorici. Nakon čekanja koje je, kako beogradski mediji tvrde, trajalo 16 časova nametnula se tema zbrinjavanja putnika.
Malo ko kod nas uopšte zna koja su prava putnika u slučajevima kada let kasni. Međutim u Aviogeneksu su nam potvrdili da su aviokompanije u obavezi da poštuju propisana pravila u takvim situacijama i da omoguće putnicima ispunjavanje svih njihovih prava. Ukoliko dođe do kašnjenja leta koje je duže od dva sata putnici imaju pravo na besplatne obroke, piće, dva telefonska razgovora i u zavisnosti od perioda i dužine kašnjenja hotelski smeštaj i transfer do hotela. U ovom slučaju Aviogeneks je ispoštovao prava putnika i svima je omogućio hranu i piće, rekao nam je gospodin Kokoruš a po njegovim saznanjima obroci su podeljeni više puta. Ovu informaciju nam je potvrdio i direktor beogradskog aerodroma gospodin Velimir Radosavljević koji ima saznanje da je Aviogeneks svim putnicima platio ručak u Dufry-jevom aerodromskom restoranu.
Po saznanjima Kokoruša, agencija koja je bila organizator ovog čartera je jednom broju putnika na njihov zahtev otkazala putovanje uz obavezu povraćaja uplaćenog novca. Ko nije želeo da odustane od putovanja ostao je da čeka na aerodromu. Što se aerodroma tiče učinjeno je sve da se putnicima koji čekaju let ali i onima koji sa velikim zakašnjenjem stižu kući što više pomogne. Za putnike iz Španije je rezervisano nekoliko zasebnih šaltera za pasošku kontolu kako bi mogli brže da prođu sve aerodromske procedure. Po dolasku, aerodrom im je podelio besplatne kafe i vodu, rekao nam je Radosavljević.
Uvidom u Pravilnik o pravu putnika kod uskraćivanja ukrcavanja, otkazivanja letova i velikog kašnjenja letova koji je stupio na snagu krajem prošle godine sve aviokompanije su obavezne da u konkretnim neprijatnim situacijama pomognu putnicima. Tako je za ovo kašnjenje koje se desilo Aviogeneksovim putnicima ova kompanija bila dužna da putnicima pruži pomoć navedenu u članu 10. stav 1. tačka a) i u članu 10. stav 2. kao i pomoć navedenu u članu 9. stav 1. tačka a) kada let kasni najmanje pet časova.
Kratak izvod iz Pravilnika
(pravilnik je objavljen u službenom glasniku Republike Srbije br. 1/2010, 3/2010)
Član 10. stav 1. tačka a): Putnici imaju pravo na obroke i osvežavajuća pića primerena vremenu čekanja
Član 10. stav 2.: Putnici imaju pravo na dva besplatna telefonska poziva ili na dve poruke putem faksa ili email-a.
Član 9. stav 1. tačka a): Vraćanje troškova u roku od sedam dana u visini pune cene putne karte po kojoj je ona kupljena.
Putnici koji su se našli u pomenutoj situaciji nemaju pravo na novčanu nadoknadu po ovom pravilniku zato što je ona predviđena samo za kašnjenja leta koja su prouzrokovana otkazivanjem leta, rerutiranjem i uskraćenim ukrcavanjem.