Alitalia je postavila novi tarifni sistem na svojoj najprometnijoj ruti Rim-Milano-Rim. Počev od 16. jula aviokarte na ovoj ruti moći će da se kupe po višestruko pojednostavljenom tarifnom sistemu. Umesto postojeće 44 najrazličitije tarife sa veoma komplikovanim i kompleksnim pravilima Alitalia na ovoj ruti uvodi samo pet tarifa podeljenih u dve kategorije: "easy" i "comfort".

Prema novom sistemu tarife će biti maksimalno pojednostavljene i putnicima će biti lakše da kupe kartu zato što će imati veoma jasna i jednostavna pravila. Nove tarife su fiksne i niže nego stare, što su u Alitaliji opisali kao odgovor na sve veću popularnost železničkog prevoza između dva grada.

Easy kategorija će obuhvatati povratnu kartu na pomenutoj relaciji, uz besplatnu prijavu za let na aerodromu (check-in). Hrana i piće tokom leta nisu uračunati. U okviru "easy" kategorije postojaće tri tarife sa cenama 99, 149 i 100 evra. U cene su uključene i takse. Ove karte nisu redundabilne, ali se mogu menjati uz doplatu. Najniža cena će biti dostupna u zavisnosti od raspoloživosti slobodnih mesta najkasnije do petog dana pred poletanje. Srednja cena će biti dostupna četvrtog i trećeg dana pred poletanje. Na dan poletanja i jedan dan pre karta će moći da se kupi samo po najvišoj easy tarifi od 199 evra.

Comfort kategorija sadrži osnovnu uslugu prevoza, prioritetnu prijavu za let, korišćenje salona za poslovne putnike "Freccia Alata", prioritetno ukrcavanje, sedište u prvim redovima sa jednim slobodnim sedištem pored kao i uključen obrok tokom leta. Niža comfort tarifa iznosi 189 evra sa uključenim taksama i biće dostupan do petog dana pred polazak. Tarifa je nerefundabilna ali je promena moguća uz doplatu. Tarifa u iznosu od 289 evra biče dostupna u poslednjih pet dana pred polazak. Ona je u potpunosti refundabilna i dozvoljava besplatnu promenu leta.