Alitalia je putnicima u Srbiji omogućila web check-in. Registracija za let (check-in) je moguć za let Beograd – Rim sa oznakom AZ 597, kao i za vezane letove. 

Web check-in će biti moguć 24 sata pre poletanja preko sajta Air France-a (www.airfrance.com). Procedura registracije se odvija tako što putnik u odgovarajućem polju unosi broj elektronske karte, zatim ima mogućnost da bira sedište i nakon toga da štampa svoju boarding kartu (kartu za ukrcavanje). Po dolasku na aerodrom, može se zaputiti pravo na pasošku kontrolu.

Ukoliko putnik poseduje prtljag koji tereba predati onda to može uraditi na posebnom šalteru sa oznakom „drop-off“ ili na šalteru rezervisanom za putnike u biznis klasi. Na ovaj način se aerodromske procedure za putnike znatno ubrzavaju i pojednostavljuju.
Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ poseduje dva punkta sa po dva računara za web check-in u holu aerodroma na Terminalu 2. Putnici koji se nisu „čekirali“ kod svoje kuće mogu to uraditi na ovom mestu kako za let Alitalije tako i za letove drugih aviokompanija koje lete iz Beograda.

Pored web čekiranja u svetu je sve popularnije i samostalno čekiranje na aerodromima uz pomoć automata koji se postavljaju u blizini tradicionalnih šaltera. Automati su spas za aerodrome na kojima vladaju velike gužve. U Beogradu ne postoje ovakvi automati pa je putnicima na raspolaganju samo tradicionalni način registracije na šalteru ili od kuće preko interneta (web check-in).
Najveće svetske aviokompanije putnicima omogućavaju i čekiranje uz pomoć pametnih telefona (smart phone). U ovom slučaju boarding kartica ne postoji već prima poruku koja sadrži takozvani „Q code“ koji je potrebno skenirati prilikom ulaska u avion.