Ruski Aeroflot uvodi promene koncepta u prevozu putničkog prtljaga na letovima u redovnom aviosaobraćaju u skladu sa savremenim trendovima u svetu kada je ova regulacija u pitanju.

Umesto dosadašnjeg težinskog koncepta po kome je bilo dozvoljeno nošenje do 20kg besplatnog prtljaga maksimalnih dimenzija 158 cm u zbiru, po novim pravilima biće određeno da putnici mogu prenositi samo jedan komad prtljaga.

Novi komadni koncept biće primenjen na svim aviokartama koje budu izdavane 1. aprila i nakon toga. Po novom konceptu besplatno će se prevoziti od jednog do tri komada besplatnog prtljaga u zavisnosti od putne klase.

Svaki komad prtjaga može imati maksimalnu težinu od 23 kg i maksimalne dimenzije 158cm.

Putna klasa Napomena Dozvoljen besplatan prtljag
Ekonomska Tarife: Comfort, Freeze, Promo 1 komad
Ekonomska Tarifa: Status 2 komada
Biznis Sve tarife 3 komada
Severna Amerika, Indija Ekonomska klasa dodatno 1 komad u zavisnosti od klase
Frequent flyer program Silver, Elite, Elite plus statusi dodatno 1 komad u zavisnosti od klase
Moreplovci Seaman tarife 2 komada
Infanti (bebe do 2 god.)   1 komad (max: 10 kg i 115 cm)


Višak prtljaga

Po novom konceptu putnicima je isplativije da ukoliko imaju više prtljaga od propisanih 23kg za po koferu, stvari prepakuju tako da imaju dva odvojena komada nego da imaju jedan teži od propisa. Doplata za prekoračenje težine od 23 do 32kg iznosi 100 evra po pravcu, za prekoračenje od 32 do 45kg doplata je 150 evra po pravcu. Iste doplate primenjuju se i ako su prekoračene dimenzije: 100 evra ako su dimenzije do 203cm, a 150 evra ako su preko 203cm. Međutim, doplata za dodatnu torbu  je 50 evra fiksno.

Ostala pravila o prevozu prtljaga nisu menjana pa se tako prevoz skija, golf opreme i bicikla tretira kao da se radi o regularnom prtljagu s tim što se u obzir ne uzima njihove dimenzije. Kod ostale sportske opreme u obzir se uzimaju i dimenzije.