U ruskoj nacionalnoj aviokompaniji Aeroflot su potvrdili da će omogućiti bežični internet na svojim letovima.

Do kraja ove godine biće opremljeno 26 aviona za dugolinijski saobraćaj uređajima koji će omogućiti bežično povezivanje na internet tokom leta.

Planirano je da 22 aviona Airbus A330 i četiti aviona Boeing 777, koji od ove godine treba da uđu u flotu dobiju neophodnu opremu.

Aeroflot će nastaviti sa širenjem ove usluge i na druge avione koji treba da budu isporučeni od naredne godine – novih šest Boeinga 777 u 2014, tri u 2015. i tri u 2016.

Aeroflot razvija program povezivanja na internet tokom leta u saradnji sa globalnim internet provajderom za aviokompanije OnAir koji za povezivanje na net koristi Immarsat satelitsku mrežu.

Aeroflot je prva ruska aviokomapnija koja već od 2010. putnicima na pojedinim svojim letovima nudi mogućnost korišćenja mobilnih telefona i interneta, ali će od ove godine internet uz pomoć najnovijijih tehnologija postati dostupan velikom broju putnika u interkontinentalnom saobraćaju.

Aeroflot je do sada nudio jedino internet jedino preko mobilnih telefona čije je korišćenje bilo omogućeno na pet aviona Airbus A330. Povezivanje na internet bilo je moguće jedino preko usluga mobilnog provajdera, a cene ove usluge su bile neverovatno visoke. Za 3MB prenetih podataka Aeroflot je naplaćivao 8 američkih dolara. Usluga je doživela totalni debakl, pa su je putnici veoma retko koristili, a koliko je bila nepopularna svedoči i činjenica da su piloti ove uređaje koji omogućavaju konekciju veoma često zaboravaljali da uključe prilikom poletanja.

U Aeroflotu se posle ovog početnog neuspeha nisu predavali već su se udružili sa OnAir-om i omogućili novu uslugu koja je savremena i povoljnija za putnike. Najveće interesovanje za korišćenje interneta pokazuju putnici u biznis klasi kojima je zbog posla i obaveza od izuzetne važnosti da stalno, pa i tokom leta, budu dostupni.