Zbog štrajka kontrolora letenja u Francuskoj koji je počeo danas otkazano je 1800 letova sa nekoliko francuskih aerodroma. Predviđeno je da štrajk traje do četvrtka, 13. juna.

Kontrolori letenja se protive planovima Evropske komisije da formira jedinstveno evropsko nebo (Single European Sky). Oni se zapravo plaše gubitka posla, pošto program jedinstvenog evropskog neba planira ukrupnjavanje kontrola letenja radi povećanja njene efikasnosti i smanjenja troškova.

Francuske vazduhoplovne vlasti (DGAC, Generalni direktorat civilnog vazduhoplovstva) rekao je da je danas otkazano 1800 letova, a da se dnevno u Francuskoj obavi ukupno 7650 letova. Međutim, prema informacijama sa aerodroma otkazano je čak do polovine svih planiranih letova za danas.

Aerodrom Charles de Gaulle u Parizu je na svom sajtu obavestio putnike da je zbog štrajka otkazana polovina svih letova i da pre polaska na aerodrom provere status svog leta. Osim ovog aerodroma problemi zbog većeg broja otkazanih letova osećaju se i na drugom pariskom aerodromu Orly, kao i na regionalnim aerodromima u Nici, Marseju, Tuluzu, Lionu i Bordou.

Današnji let Jat Airwaysa od Beograda do Pariza (JU 240) kasnio je u polasku više od sat i po, ali je na kraju avion ipak poleteo. Let Wizz Aira od Beograda do pariskog aerodroma Beauvais (Bove) je takođe obavljen prema redu letenja uprkos velikom broju otkazanih letova i na ovom aerodromu.