Aviokompanije su počele da primenjuju ublažena pravila za putnike koji su zbog poplava u nemogućnosti da putuju.

Iako se najviše kupuju najrestriktivnije karte koje obično ne dozvoljavaju promene datuma, imena ili leta, aviokompanije saopštavaju da će zbog aktuelne situaciji u Srbiji (i Bosni) primeniti takozvanu goodwill politiku, što znači da će privremeno suspendovati pojedina stroga pravila.

Ovakva politika aviokompanija biće na snazi dok za tim postoji potreba, a svaka aviokompanija će samostalno određivati koje mere će primenjivati u skladu sa sopstvenom poslovnom politikom, mogućnostima i datom situacijom.

U Air Serbiji, nacionalnoj aviokompnije Srbije, su odmah reagovali i pored velike humanitarne pomoći koju su pružili oni su putnicima ugroženim poplavama ponudili potpuno besplatne promene karata ili refundacije ukoliko ne mogu da putuju uopšte.

Strane aviokompanije koje posluju u Srbiji su odmah po proglašenju vanrednog stanja kontaktirale svoje centrale u inostranstvu i od njih zatražile posebne mere. U Aeroflotu su nam potvrdili da je iz moskovske centrale brzo stigao odogov da se da se svi putnici koji su imali karte za polaske do 31. maja, a koji ne mogu da putuju i koji dolaze iz ugroženih područja mogu besplatno da zamene svoje aviokarte ili da dobiju punu refundaciju.

"Već su nam se javili putnici, njih nekoliko, koji nisu mogli da otputuju zbog poplava. Mi smo im besplatno promenili datume putovanja za kasnije, a to ćemo omogućiti i ostalim putnicima Air Francea i KLM-a koji imaju isti problem", rekli su nam u predstavništvu ova dva prevoznika u Beogradu.

I u Alitaliji su imali nekoliko pomeranja polazaka, rečeno nam je u predstavništvu ove aviokompanije: "Alitalia izlazi u susret svim putnicima koji imaju problem da otputuju. O svakom zahtevu odlučujemo pojedinačno u zavisnosti od situacije, ali svim putnicima ćemo maksimalno izaći u susret" kažu u Alitaliji.

Aviokompanije iz Lufthansa Grupe koje posluju u Srbiji: Austrian Airlines, Lufthansa i Swiss Air Lines International su, takođe svesne teške situacije, omogućile putnicima da urade promenu datuma polaska potpuno besplatno. Firme koje kupuju karte preko korporativnih programa ovih kompanija moći će da besplatno promene ime putnika i da umesto jednog zaposlenog koji je zbog poplava onemogućen da putuje pošalju drugog.

Iz aviokompanije Flydubai nam je rečeno da će svi putnici koji nisu stigli na let zbog poplava mogu da besplatno zamene svoje karte za drugi let koji je planiran 22. maja.

Poljski avioprevoznik LOT je imao nekolicinu putnika koji su tražili pomeranje polaska i u predstavništvu ove kompanije su nam rekli da su besplatno odobravali ove promene za period od sedam dana.

I aviokompanija Qatar Airways odobrava izmene bez naplate penala putnicima koji su zbog poplava sprečeni da otputuju u toku prethodne i ove nedelje. Zahtevi se u ovoj kompaniji razmatraju pojedinačno.

Turkish Airlines

"Zbog nezapamćenih poplava koje su zadesile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, aviokompanija Turkish Airlines omogućila je putnicima da vrate karte sa kompletnim povraćajem novca. Putnici koji imaju rezervacije na letovima iz i za Beograd i Sarajevo u periodu između 15. i 20. maja 2014. godine, pod uslovom da su njihove karte originalno kupljene pre 15. maja, mogu vratiti karte prema pravilniku o vanrednom otkazivanju letova. Putnicima će biti refundiran pun iznos karte ukoliko žele da otkažu putovanje, odnosno biće im omogućena i zamena karata za druge letove. Letovi se mogu otkazati odnosno zameniti do utorka 20. maja", poručuje Turkish Airlines u danas izdatom saopštenju.

Ova kompanija je takođe izjavila saučešće: " Kompanija Turkish Airlines i njeni  zaposleni najdublje se saosećaju sa građanima Srbije pogođenim poplavama nezapamćenih razmera".

Montenegro Airlines

Crnogorska nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines je osim bepslatnih promena karata putnicima koji ne mogu da otputuju zbog vanredne situacije, pripremila i humanitarnu pomoć u saradnji sa crnogorskim Ministarstvom zdravlja. Ova kompanija će besplatno prevoziti osobe koje su iz ugroženog područja na banjski oporavak i lečenje u zdravstveni centar u Igalu. Ministarstvo zdravlja Republike Crne Gore će obezbediti besplatan smeštaj i lečenje, a pacijenti će na lečenje biti upućivani od strane posebne lekarske komisije.
 

POMOĆ

Pozivamo svoje čitaoce da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu postradalima u ovim poplavama:

ŽIRO RAČUNI ZA POMOĆ (dinarski i devizni računi Vlade Srbije za pomoć ugroženima):

Dinarski račun: 840-3546721-89. Svrha uplate: Otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave.
Devizni račun: 01-504619-100193230-000000-0000, namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava

OTVOREN SMS BROJ ZA POMOĆ (za sve mreže, cena 100 dinara): 1003

CRVENI KRST – UPLATE IZ INOSTRANSTVA, DEVIZNA SREDSTVA: Sve instrukcije na ovom linku – www.redcross.org.rs

PAYPAL ZA UPLATE: Otvoren PayPal račun za humanitarnu pomoć floodrelief@gov.rs. Donate dugme na ovoj adresi.