Najnoviji širokotrupni avion na svetu, Airbus A350-900 je uspešno završio tehničko testiranje ruta obilaskom 14 gradova širom sveta u protekle tri nedelje.

Tokom rutnog testiranja, novi avion je pokazao da je spreman za puštanje u redovan saobraćaj.

Rutno testiranje se obavlja u poslednjoj fazi testiranja novih aviona, kako bi se proverio niz bitnih karakteristika aviona u različitim aerodromskim uslovima.

Uspešnim završetkom rutnog testiranja stekli su se uslovi za sertifikaciju aviona A350XWB koja se očekuje u trećem tromesečju ove godine.

Rutno testiranje pod nazivom "Around the World" se završilo 13. avgusta u 17 časova kada je Airbus A350XWB sleteo u Tuluz na letu iz Helsinkija. Tokom testiranja koje je trajalo dvadeset dana, avion je preleto celu planetu uključujući Severni pol, sve okeane i sletela je na 14 glavnih međunarodnih aerodroma širom sveta.

Tokom ove svetske turneje preleteno je 151.300km tokom približno 180 sati letenja, a pri tom je svaki let poleteo i sleteo na vreme. Avionom je upravljala posada Airbusa kao i posada aviokompanije Qatar Airways na relaciji od Dohe do Perta, Moskve do Helsinkija. Piloti za autorizaciju letenja iz evropske agencije za sigurnost vazdušnog saobraćaja su takođe učestvovali i upravljali letelicom u dva navrata.

Let, sa međunarodnog aerodroma Tambo u Johanesburgu (nalazi se na 1694 metara iznad nivoa mora), koji je išao za Sidnej, privukao je najviše pažnje, jer je pokazao da se avion odlično snalazi na aerodromima koji se nalaze na većim nadmorskim visinama. Letovi iz Johanesburga do Sidnija, kao i iz Oklanda do Santijaga u Čileu, demonstrirali su sposobnost letelice da leti na dugim letovima.

Tehničko testiranje ruta počelo je 24. jula u Tuluzu, u Francuskoj i obuhvatilo je sledeće destinacije: Frankfurt, Singapur i Hong Kong. Na trećem putu, letelica je posetila Johanesburg i Sidnej, nakon toga Okland, Santijago de Čile i Sao Paulo. Četvrto i poslednje putovanje je obuhvatilo Pert, Dohu, Moskvu i Helsinki.

Na svakoj destinaciji, Erbas A350 XWB je funkcionisao kao što je očekivano, a i na vreme. Obavljene su standardne provere, kao i provere aerodromskih operacija i testova kompatibilnosti.

Airbus A350 XWB je najnoviji dodatak Airbusovoj liniji širokotrupnih aviona, koja je ujedno i vodeća na tržištu. Klijentima se nudi 25% uštede u potrošnji goriva, potpuno nova letelica srednje veličine i velikog dometa A350 XWB porodice koja obuhvata tri verzije letelica sa kapacitetom od 276 do 369 sedišta.

A350 ima krila i trup koji su napravljeni od ugljeničnih vlakana. Krajem juna 2014 godine, poručeno je 742 ovih aviona, od strane 38 kupaca širom sveta, a prva aviokompanija koja će ih uvrstiti u redovan aviosaobraćaj će biti Qatar Airways što se očekuje do kraja godine.