Na Aerodromu Nikola Tesla završen je prolećni investicioni ciklus koji se najvećim delom odnosio na ulaganje u infrastrukturu, saopšteno je iz ovog preduzeća.

U saopštenju se navodi da je u ovaj ciklus uloženo ukupno oko 3,6 miliona evra iz sopstvenih prihoda, bez zaduživanja.

Najobimniji radovi izvršeni su u okviru projekta proširenja i modernizacije pristanišne zgrade.

Najbolji mesec u istoriji aerodroma
Kako se očekuje, jun koji je na izmaku biće rekordan u 52-godišnjoj istoriji beogradskog aerodroma.

Procenjuje se da će biti opsluženo oko 455.000 putnika ili oko 30 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine. Time Aerodrom Nikola Tesla nastavlja da beleži daleko najveći procentualni porast obima saobraćaja i broja putnika u odnosu na sve prestoničke aerodrome u Evropi.

Ovakav napredak ostvaren je velikim delom zahvaljujući obimu poslovanja i širenju operacija nove nacionalne kompanije Air Serbia.

U ovoj fazi obuhvaćeno je skoro 3.000 kvadratnih metara korisnog prostora, a od danas je u upotrebi ceo tranzitni hol C, pošto su otvoreni poslednji renovirani gejtovi C3-4.

Radovima su obuhvaćene sve instalacije, enterijer i fasada, povećana je korisna površina terminalne zgrade, a značajno je poboljšana energetska efikasnost i efektivnost objekta.

Modernizovan je deo transportnih sistema za preuzimanje prtljaga što je unapredilo efikasnost opsluge putnika.

Završetkom rekonstrukcije najduže rulne staze obuhvaćeno je oko 2,5 km kolovozne konstrukcije.

Ovim je pojačana nosivost i vek trajanja manevarskih površina za najmanje pet godina, smanjeni su troškovi tekućeg održavanja i poboljšani uslovi odvijanja vazdušnog saobraćaja u aspektima bezbednosti i komfora.

Infrastrukturno opremanje Aerodroma Nikola Tesla nastavljeno je ugradnjom 11 najsavremenijih uređaja za vizuelno navođenje (tzv. VDGS sistema), koji će omogućiti pilotima da avione parkiraju na najprecizniji i najbezbedniji način.

Dinamika izvođenja svih radova pažljivo je planirana tako da ne utiče na redovnost avio-saobraćaja i udobnost putnika.