WizzAir, najveći istočnoevropski niskotarifni prevoznik distribuirao je danas saopštenje u kojem obaveštava kupce (customer) da više neće prevoziti iz svoje baze u Skoplju putnike sa albanskim pasošima na svojim rutama ka nemačkim gradovima – da li samo ka Nirnbergu ili ka svim gradovima u Nemačkoj nije sasvim jasno – osim u slučaju da putnik poseduje vizu koja omogućava boravak u Nemačkoj duži od 90 dana.

WizzAir se poziva na stroga pravila nemačke granične policije u vezi sa ulaskom u Nemačku, kao i na Opšte uslove putovanja koja omogućuju avioprevozniku da prevozi 'samo one putnike za koje prevoznik ima osnovu da veruje da će moći da uđu u državu.' A za vlasnike albanskih pasoša bez odgovarajuće vize WizzAir smatra da to trenutno nije slučaj, pa je prinuđen da preduzme ovakve mere. 

WizzAir se izvinjava zbog neprijatnosti koje su ovime izazvali i dodaje da  putnici kojima je ulazak u Nemačku onemogućen imaju pravo da podnesu zahtev za refundaciu na sajtu kompanije.

WizzAir iz Skoplja leti za Keln, Frankfurt Han, Dortmund, Fridrihšafen, Hamburg Libek, Minhen Memingen i pomenuti Nirnberg.

Obaveštenje je izdato na engleskom jeziku i mi ga ovde prenosimo u celosti: 

 

Dear Customer,

Please be informed that due to enforced strict rules of German border police, we will temporarily not carry passengers holding Albanian passports on routes between Macedonia and Germany (Nuremberg) unless those passengers are holding a visa allowing them to stay in Germany for more than 90 days.

Under international regulation and our General Conditions of Carriage, we have a responsibility to carry only those passengers we reasonably believe will be allowed to enter the country. As we believe passengers traveling on an Albanian passport without a valid entry visa will not be admitted to pass through German passport control, we are forced to take this action.

All passengers denied boarding to Germany will be eligible for a refund according to General Conditions of Carriage by submitting a claim on our website.

We apologize for any inconveniences caused.

Kind regards,

Wizz Air Customer Service