Najveća vest do sada na pariskom vazduhoplovnom sajmu koji se održava na aerodromu Le Bourget u Parizu je došla iz aviokompanije Wizz Air.

Ova lowcost aviokompanija, najveća u regionu Centralne i Istočne Evrope, objavila je danas da je potpisala Memorandum o razumevanju sa evropskim proizvođačem aviona Airbus o nabavci 110 aviona A321neo.

U saopštenju se navodi da je Wizz Air dobio mogućnost da naknadno naruči dodatnih 90 aviona, kao i da u okviru naručene kvote vrši promene tipa aviona u skladu sa budućim potrebama.

Kompanija trenutno raspolaže sa 61 avionom Airbus A320, a krajem godine očekuje isporuku prvog aviona većeg kapaciteta Airbus A321ceo. Postojeća narudžbina aviona je u toku i trajaće sve do sredine 2018. kada se očekuje isporuka poslednjeg od preostalih tridesetak aviona.  Isporuka upravo naručenih 110 aviona iz familije neo bi trebalo da počne tokom 2019. godine.

U Wizz Airu ne kriju oduševljenje ovim postignutim dogovorom čija je kataloška vrednost preko 12,5 milijardi evra i tvrde da će novi avioni pravljeni po savremenoj tehnologiji biti veoma isplativi za kompaniju. Zbog smanjene potrošnje goriva i povećane efikasnosti, novi avioni će omogućiti niže troškove kompaniji koja očekuje da će još uspešnije odgovoriti na rast istočnoevropskog tržišta, ali i da će svoje tržište proširiti na celu Evropi pa čak i dalje.