Wizz Air je 3. maja u Budimpešti otvorio sopstveni trening centar i simulator za tip aviona Airbus A320.

Program je otvorila ministarka nacionalnog razvoja u Vladi Mađarske Laslona Nemet, koja je naglasila da je otvaranje ovog centra izuzetno značajno za Mađarsku zbog novih radnih mesta.

"Novi centar ima veliki značaj ne samo za Wizz Air već i za aerodrom Ferenc Liszt, za Budimpeštu i za celu zemlju", rekla je ministarka.

Jožef Varadi, izvršni direktor Wizz Aira je izjavio da je oduševljen zbog otvaranja novog trening centra. "Wizz Air se uvek oslanja na najviše operativne standarde koje dostiže ulaganjem u najnaprednije nove avione i najsavremeniji trening centar. Današnji događaj predstavlja najveću investiciju u obuku naših radnika. Posebno sam srećan što je ovaj centar otvoren u Budimpešti", rekao je Varadi.

Otvaranju novog centra prisustvovao je i Bob van Balen,izvršni direktor "Flight Simulation Company" iz Holandije, koja je u ovom poslu bila partner Wizz Aira. Brojni domaći novinari kao i pet novinara iz Holandije, Poljske, Češke, Španije i Srbije prisustvovali su ovom svečanom događaju.

Urednik sajta Aviokarta.net je imao tu čast da kao jedini novinar iz Srbije prisustvuje otvaranju centra, ali i da testira simulator kojim je upravljao kapetan Dejvid Morgan, šef pilota i letačke operative Wizz Aira.

 

………………………………………..
Foto desno: Kapetan Dejvid Morgan, šef pilota i letačke operative Wizz Aira pokazuje simulator novinarima
 

Novi sumulator za obuku pilota za avion Airbus A320 je iz serije 7000 i omogućava potpuni tzv. "D" nivo obuke pilota. U simulator je ugrađeno 20km kablova. On je opemljen najsavremenijim programima za simulacije na svetu, a novinari su imali priliku da probaju simulaciju poletanja sa aerodroma Gatwick u Londonu, kao i instrumentalno sletanje po magli uz nultu vidljivost što odgovara kategoriji IIIb.

Simulator je opremljen izuzetnim vizuelnim displejem koji veoma verno daje prikaz spoljašnje situacije u opsegu od 200 stepeni, pa je tako tokom novinarske probe bilo moguće posmatrati panoramu Londona u predvečerje, dok je prilikom probnog sletanja magla bila jedino što se moglo videti. Wizz Airov simulator može da simulira bilo koji aerodrom na svetu kao i veliki broj vanrednih situacija tokom leta uključujući i dim u kabini.

Jedna pokretna hidraulična noga (nosač) simulatora ima težinu od 600kg i nosivost od 50 tona kada je u pokretu. Svi nosači su pričvršćeni u betonske podloge koja se pružaju do dva metra u dubinu i svaka od njih teži preko 60 tona. Kabina simulatora koja se nalazi na nosačima teži 13 tona.

 

…………………………………………..
Foto: Pokretni nosač kabine simulatora

 

Wizz Airov simulator je jedinstven u ovom delu Evrope i biće prvenstveno namenjen obuci letačkog osoblja Wizz Aira, ali i drugih kompanija u skladu sa slobodnim terminima i mogućnostima. Predstavnici Wizz Aira navode da će samo u narednih nekoliko meseci preko 500 pilota proći kroz obuku na ovom simulatoru. On će biti angažovan non stop, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji i moći će da ponudi do 6500 sati leta godišnje.

Kapetan Morgan se u neformalnom druženju sa novinarima interesovao i za Srbiju i za aktuelne teme kod nas. On je odlično upoznat sa situacijom sa našom nacionalnom aviokompanijom. Na naše pitanje da li će simulator biti dostupan i Jatovim pilotima s obzirom da ova kompanija uskoro planira prelazak sa Boeinga na Airbus, on je rekao da će to zavisiti od slobodnih kapaciteta simulatora, ali da bi to svakako bilo dobro za obe strane imajući u vidu blizinu simulatora Srbiji.

U trening centru će osim simulatora biti obavljana i teoretska obuka pilota ali i obuka za kabinsko osoblje Wizz Aira. U toku je postavljanje dve ogledne putničke kabine koje će služiti za praktičnu obuku stjuardesa i stjuarta. Trening centar se nalazi odmah pored centrale Wizz Aira u okviru kompleksa starog Terminala 1 na budimpeštanskom aerodromu.