Wizz Air je objavio da od 28. januara odobrava korišćenje elektronskih uređaja na svojim letovima i to tokom svih faza leta čime prihvata nove smernice Evropske agencije za vazduhoplovnu bezbednost (EASA).

Ove preporuke EASA usvojene su od strane nadležnog mađarskog vazduhoplovnog direktorata i time su se stekli uslovi da Wizz Air, koji je mađarska aviokompanija primeni nova pravila na svim svojim letovima.

Od sada je dozvoljeno putnicima da koriste sve svoje elektronske uređaje: mobilne telefone, elektronske čitače, tablet i laptop računare.

Prema novim pravilima telefoni moraju da budu prebačeni na avionski režim rada (flight mode), a slušalice se moraju skinuti za vreme baveštenja o postupcima u vanrednim okolnostima na početku svakog leta. Veliki uređaji poput laptop računara koji bi mogli da povrede putnike moraju da budu sklonjeni u pregradu za prtljag ili ispod sedišta tokom poletanja i sletanja.

"Prenosni elektronski uređaji su deo naše svakodnevice pa su zato izdate nove smernice za njihovo korišćenje od strane EASA i mađarskog direktorata. Veoma nam je drago da sada možemo da dozvolimo da naših 13 miliona putnika može da koristi svoje uređaje na svim našim letovima", rekao je u zvaničnom saopštenju Wizz Aira njihov PR Danijel de Karvaljo.

Wizz Air je najveća lowcost aviokompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi koja raspolaže flotom od 45 aviona Airbus A320 i nudi preko 300 linija iz 19 baza povezujući 95 destinacija u 35 zemalja. Ova kompanija iz Beograda leti do 12 evropskih gradova.