Wizz Air odlaže izlazak na londonsku berzu koji je bio najavljen nedavno na proslavi desetogodišnjice ove niskotarifne aviokompanije održanoj u Londonu.

Iako je namera kompanije bila da se pojavi na berzi sa ciljem da se izvrši dokapitalizacija do 200 miliona evra od ovih planova se trenutno odustalo zbog pada vrednosti akcija u aviosektoru.

Očigledno je da je Wizz Air doneo odluku posmtrajući trenutnu situaciju na berzi.

U poslednje dve nedelje akcije Lufthanse su pale za 14 posto, easyJeta za devet posto, dok je Ryanair zabeležio pad od pet posto. Procene Wizz Aira su da ovaj trenutak nije povoljan za izlazak na berzu.

"Uprkos pozitivnim reakcijama na našu poslovnu priču, mogućnostima rasta kompanije i izgledima u okviru investicionih krugova, Wizz Air objavljuje odluku da ne nastavi sa procesom izlaska na londonsku berzu u ovo fazi, imajući u vidu tržišni pad u avioindustriji", navedeno je u zvaničnom saopštenju kompanije i dodato da na ovu temu neće dalje iznositi komentare i davati saopštenja.

Wizz Air je imao nameru da izlaskom na londonsku berzu sakupi sredstva kojima će obezbediti rast kompanije u narednom periodu. Prema željama uprave Wizz Air bi trebalo da u naredne tri godine poveća broj aviona u floti na 82 sa trenutnih 52. Kompanija poseduje aktivnu narudžinu od 38 aviona Airbus A320 i 26 aviona Airbus A321, ali će mnogi od njih samo zameniti postojeće u cilju podmađivanja flote.

Foto: Wizz Air na londonskom aerodromu Luton