Wizz Air, najveća niskotarifna aviokompanija u centralnoj i istočnoj Evropi  je saopštila da će prepoloviti svoje kapacitete u Beogradu gašenjem niskotarifnih linija prema Oslu (aerodrom Torp) i Briselu (aerodrom Charleroi) i smanjenjem broja letova ka drugim destinacijama.

Ova teška odluka je doneta nakon što su aerodromski troškovi porasli za 40 posto čime je beogradski aerodrom postao najskuplji u Wizz Airovoj mreži letova. 

Ukidaju se linije ka Oslu i Briselu
Wizz Air ukida linije Beograd – Oslo (Torp) i Beograd – Brisel (Charleroi). Ove linije će biti ukinute od 6. maja 2014. godine. Putnici koji imaju kupljene karte za letove koji će biti otkazani moći će da ih refundiraju u potpunosti. Druge linije Wizz Aira iz Beograda će pretrpeti smanjenje broja letova.

U saopštenju se navodi da se putnicima u Srbiji sada uskraćuje pristup letovima sa niskim cenama i da je to posledica aerodromskog odbijanja da dalje podstiče niskotarifne letove.

"Umesto toga aerodrom je pripremio tako skrojenu podsticajnu šemu koja štiti jednu aviokompaniju sa skupljim tarifama i njen poslovni model fokusiran na transferne putnike"

Kaže se da "Wizz Air žali zbog ove odluke pošto ona ne ide u prilog putnicima koji žele jeftine aviokarte. Avion iz beogradske baze biće prebačen u letonsku prestonicu Rigu, u kojoj aerodromski cenovnik ne štiti aviokompanije sa skupljim tarifama, a razvoj avio saobraćaja se podstiče omogućavanjem nižih tarifa za putnike".

Međutim Wizz Air u saopštenju preskače da navede da aerodrom nije odgovoran za sopstvenu cenovnu politiku već da ona proizilazi iz "Smernica razvoja vazduhoplovnog tržišta kroz stimulacije u plaćanju aerodromskih naknada u Republici Srbiji".

Prema tom dokumentu aerodromski operater je dužan da prati te Smernice koje je donela Vlada Republike Srbije krajem prošle godine. Prema tim Smernicama Vlada Republike Srbije favorizuje najvećeg avioprevoznika u Srbiji – Air Serbiju i onemogućava aerodrom da ostvari slobodan tržišni pristup.

Izvršni potpredsednik Wizz Aira Džon Stivenson (John Stephenson) je bio još oštriji u svom obraćanju srpskoj javnosti navodeći takođe aerodrom kao glavnog krivca i optuživši ga da štiti srpskog nacionalnog avioprevoznika.


Foto desno: John Stephenson, izvršni potpredsednika Wizz Aira

"Danas je tužan dan za srpske putnike i za srpski turizam. Verujemo da je pristup niskim tarifama u aviosaobraćaju dobar za Srbiju ali nažalost ovo uverenje ne deli beogradski aerodrom. Kao jedan od najskupljih aerodroma u Evropi trebalo bi da podstiče niskotarifna putovanja umesto što nepravedno štiti visokoplatežni Etihad/Air Serbia, koji teži da preuzme monopol. Wizz Air je bio spreman da poveća saobraćaj i niskotarifne usluge u Srbiji, ali nažalost mi moramo jedan od naša dva aviona Airbus A320 iz beogradske baze da preselimo u Letoniju u kojoj su niskotarifni letovi dobrodošli i gde postoji vizija za rast putnika. Ukoliko beogradski aerodrom smanji troškove i postane konkurentan sa drugim jeftinijim aerodromima u regionu, biće moguće nadoknaditi gubitak koji nastaje prepolovljavanjem beogradskog kapaciteta."

Wizz Airova baza u Beogradu je otvorena 2010. godine sa jednim avionom Airbus A320 i pet linija. 

Srpski putnici su brzo prihvatili Wizz Airovu ponudu niskih cena i popularne destinacije, a aviokompanija je ubrzo povećala svoju beogradsku flotu dodavanjem drugog aviona, Airbus A320, u 2012. godini, ukupno nudeći do danas 12 međunarodnih linija. 

Od 2010. promet putnika Wizz Aira sa beogradskog aerodroma porastao je za više od 800 posto, na 480.000 putnika u 2013. godini, čime je sveukupni promet porastao za 31% čineći Wizz Air pokretačkom snagom rasta broja putnika.

O Wizz Airu
Wizz Air je najveća niskotarifna aviokompanija u centralnoj i istočnoj Evropi*, koja poseduje flotu od 46 Airbus A320 aviona raspoređenih u 17 baza i nudi više od 300 linija, povezujući 96 destinacija u 35 zemalja.

U Wizz Airu tim od preko 1.700 profesionalaca pruža visokokvalitetne usluge i omogućava veoma niske cene aviokarata, čime je Wizz Air postao omiljeni izbor za više od 13,5 miliona putnika u 2013. godini.