Islandski vulkan Bardarbunga na Islandu preti erupcijom te je zbog toga islandska meteorološka služba (IMO) izdala narandžasto upozorenje učesnicima u aviosaobraćaju.

Od 16. avgusta vulkan pokazuje veoma pojačanu aktivnost, praćenu brojnim zemljotresima.

Iako još uvek nema tragova izlivanja magme stručnjaci predviđaju da je erupcija ovog vulkana veoma verovatna.

Međunarodna agencija za civilnu avijaciju ICAO ustanovila je nekoliko kolornih oznaka kojom se označavaju vulkanske aktivnosti i koje treba da budu upozorenje za avijaciju.

Narandžastom oznakom prema ICAO terminologiji predstavlja se vulkan koji se nalazi u prederuptivnoj fazi ili ako je erupcija u toku onda ova boja označava da se radi o slabijem izbacivanju pepela.

Narandžasta oznaka koja je objavljena za ovaj vulkan na Islandu ne predstavlja nikakvu uzbunu aviokompanijama i agencijama za vazdušnu navigaciju, kako to prenose brojni mediji, već se radi o običnoj oznaci koja za cilj ima da obavesti učesnike u aviosaobraćaju da pažljivo prate aktivnosti ovog vulkana u narednom periodu pošto se može očekivati njegova erupcija.

Kada se radi o islandskom vulkanu Bardarbunga ne može se predvideti da li će njegova moguća erupcija podrazumevati i izbacivanje velike količine pepela.

Prederuptivne aktivnosti vulkana Bardarbunga su veoma slične onima koje su bile karakteristične pred erupciju vulkana Ejafjalajokul koja se dogodila 2010, pa je to razlog za bojazan.

Tada je vazdušni prostor iznad gotovo cele Evrope bio kompletno zatvoren za saobraćaj u trajanju od desetak dana, od 14. do 23. aprila što je imalo nesagledive posledice po avioindustriju.

Foto: Erupcija vulkana Ejafjalajokul u aprilu 2010, (c) Olafur Eggertsson