Velibor Vukašinović je na upravo završenom zasedanju Skupštine akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj Jat Airways a.d izabran na predlog Vlade Republike Srbije za vršioca dužnosti generalnog direktora Jat Airwaysa.

Vukašinović će na ovoj poziciji od danas smeniti Vladimira Ognjenovića.

Njegov izbor bio je praćen brojnim problemima i sukobima interesa.

Izabran je naknadno nakon što ga je početkom aprila Vlada na predlog Srpske napredne stranke predložila, a odmah potom i povukla odluku, da bi je prošle nedelje ponovo donela.

Izbor Vukašinovića nije bio sporan iz personalnih razloga pošto je ovaj kadar svojim dosadašnjim radom i obrazovanjem sposoban da bude na čelu nacionalnog avioprevoznika, ali je njegovo postavljenje na mesto generalnog direktora u sred pregovora sa Etihadom pomalo neobično, posebno kada se ima u vidu da je Etihadu obećan upravljački paket u kompaniji.

Novi direktor Jat Airwaysa moraće odmah da se suoči sa velikim problemima u održavanju planiranog reda letenja, što je i sam izjavio u nedavno datom intervju Blicu. Njega čeka problem obnove flote, a ovaj proces je već u toku i očekuje se da će do kraja meseca prvi avioni biti spremni za saobraćaj.

Radnici Jat Airwaysa su podeljeni povodom izbora novog direktora. Iako se svi slažu da je prethodni (Ognjenović) loše radio svoj posao, mnogi ne veruju da je Vukašinović pravo izbor. Njega će takođe čekati i veliki i težak posao na smanjenju broja zaposlenih na optimalnu meru što bi moglo da izazove sindikalne proteste. Socijalni program koji je Vlada pripremila za Jat nije naišao na očekivani odziv njegovih zaposlenih pošto je počeo u isto vreme kada i pregovori sa Etihadom što je mnogim zaposlenima dao novu nadu da će se situacija u domaćoj aviokompaniji popraviti i da bi bilo bolje sačuvati svoje radno mesto.

Kako će se Vukašinović izboriti sa brojnim problemima koji ga već od sutra ujutro čekaju na stolu ostaje nam da vidimo. Više o novom direktoru Jat Airwaysa i njegovu biografiju možete pročitati ovde.