Aerodrom "El Prat" u Barseloni postao je baza novoj španskoj aviokompanija koja je osnovana manje od mesec dana nakon gašenja Spanair-a. Nova kompanija "Volotea" biće privatni niskotarifni avioprevoznik sa operativnim bazama u Barseloni i Veneciji počev od aprila ove godine.

Vlasnici nove kompanije su španski biznismeni Karlos Munjos i Lazaro Ros, koji su suosnivači i manjinski akcionari aviokompanije Vueling ali su od 2007. napustili svoje pozicije u toj kompanija koja je postala vlasništvo IAG grupe (Iberia).

Početni kapital kompanije iznosi oko 50 miliona evra. Naziv kompanije je izveden od španske reči koja znači "lepršati".

Nedavno je sklopljen lizing sporazum sa američkim proizvođačem aviona Boeing-om o nabavci tri aviona Boeing 717. Avioni bi trebalo da stignu tokom marta. Saobraćaj će prvo biti uspostavljen sa aerodroma u Veneciji, počev od 5. aprila. U planu su letovi do "manjih i srednje velikih evropskih gradova koji su zapostavljeni", rekao je jedan od osnivača Munjoz za Bloomberg. Prema njegovim rečima Volotea će se fokusirati na letove prema italijanskim, francuskim i španskim destinacijama, a jedan od ciljeva će biti i popunjavanje praznine nastale gašenjem Spanair-a.

Avion Boeing 717 je kratkolinijski dvomotorac, nastao na bazi McDonell Douglas-ovog modela MD-80. Proizvodio se kratko od 1998. do 2006. Koriste ga malobrojne regionalne američke aviokompanije, a u Evropi ga koristi samo finski Blue1. Avion ima kapacitet oko 110 putničkih mesta. Prema najavama iz nove kompanije, njihovi avioni će imati samo jednu putnu klasu (turističku, ekonomsku).