Voda kao osnovni motiv dominira novim veličanstvenim aerodromom u Dohi, prestonici Katara, koja se sprema da zauzeme jedno od vodećih mesta u svetskom aviosaobraćaju.

Novi terminal gigantskih razmera pokriven je krovom u obliku talasa, dok VIP terminal "Emiri" spolja podseća na jedrenjak. Vode kao motiva ima svuda u brojnim arhitektonskim rešenjima i dizajnu enterija u sto zgrada koje čine kompleks novog mega aerodroma na Bliskom istoku.

Aerodrom je napravljen na vodi, na samoj obali Persijskog zaliva, a skoro dve trećine njegove porvršine je nastao nasipanjem mora.  Nasipi na kojima je podignut aerodrom su napunjeni sa više od osam miliona kubnih metara sakupljenog kućnog i komercijalnog otpada zahvaljujući čemu se ovaj projekat svrstava u jedan od najvećih na svetu u oblasti zaštite životne sredine.  To je ujedno i jedna od najvećih grinfild investicija u svetu.

Graditelji su se sve vreme rukovodili visokim ekološkim standardima pa je aerodromski terminal specijalno napravljen tako da bude usklađen sa surovom i vrelom pustinjskom klimom. Njegov talasasti krov je obložen specijalnom izolacijom koja obezbeđuje u isto vreme i prirodno svetlo i hlad tokom celog dana, a pregradni zidovi su obloženi izolacijom kako bi se smanjilo njihovo zagrevanje usled izloženosti sunčevim zracima. Mehanički sistemi poseduju senzore za ugljen-dioksid, koji na osnovu pokazatelja i trenutne popunjenosti prostora regulišu strujanje vazduha kako bi obezbedili da u zatvorenom prostoru uvek bude dovoljno kiseonika kao da ste napolju.


Foto: Projekat novog aerodroma u Dohi, (c) OMA

Putnici koji se nađu u unutrašnjosti ovog terminala i koji u njemu provode vreme između dva leta moći će da uživaju ne samo u njegovoj lepoti već i u udbonosti, ali imaće i mnoštvo načina da popune svoje slobodno vreme.

Na površini od 40.000 kvadratnih metara se nalazi pravi tržni centar sa više od 70 prodavnica poznatih svetskih brendova, kao i 30 restorana i kafea, a za one putnike koje šoping ne interesuje previše postoje i drugi, za aerodrome pomalo neobični sadržaji.

Tranzitna zona aerodroma je ujedno i galerija u kojoj su izložena poznata umetnička dela velikih međunarodnih umetnika, ali i lokalnih umetnika i kulturnih grupa. Svi koji budu imali malo više vremena između dva leta mogu da se odmore u aerodromskom hotelu sa četiri zvezdice ili da se relaksiraju u bazenu. Tu se nalazi i pet prostora sa spa sadržajima, saune, teretana pa čak i dva terena za skvoš.

Svakog sata novi aerodrom u Dohi može da primi 8700 putnika. Njegov početni kapacitet je 30 miliona putnika godišnje, a kada bude završen u potpunosti njegov kapacitet će biti 50 miliona putnika. Sistem za prtljag na aerodromu je u potpunosti automatizovan i svakog sata može da primi i preveze 19500 torbi.

Aerodrom je matična luka domaće aviokompanije Qatar Airways i ujedno jedne od najvećih i najpoznatijih aviokompanija na svetu. Ovaj prevoznik se pozicionirao kao napredna svetska aviokompanija koja putnicima pruža vrhunsku uslugu i koja povezuje sve kontinente. Sa čvorištem na raskrsnici svetskih puteva i sa ovako modernim aerodromom Qatar Airways je iskazao svoje ambiciozne ciljeve držeći korak sa drugim zalivskim prevoznicima i značajno se izdvajajući od svih ostalih.

Qatar Airways povezuje Beograd sa Dohom direktnim letom odakle putnici iz Srbije mogu svoje putovanje nastaviti dalje ka 150 gradova i destinacija širom sveta.