Aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu je posetila delegacije Vlade Republike Srbije predvođena potpredsednicom Zoranom Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je na niškom aerodromu izjavila da će u saradnji sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva pripremiti deo opreme u vrednosti od 1,5 miliona evra, kako bi se ovaj aerodrom osposobio i za prijem aviona po lošijim vremenskim uslovima.

Ministarka nije precizirala o kakvoj se opremi radi, ali se pretpostavlja da je u pitanju oprema za instrumentalno sletanje aviona (ILS) čiji nedostatak su pre nekoliko godina pregovarači Ryanaira naveli kao glavnu prepreku za svoj dolazak u Niš. Prema njenim rečima oprema bi u Nišu trebalo da bude već na jesen.

Ona je navela da će nova oprema biti samo deo ulaganja u niški aerodrom za koji je, po njenim rečima, potrebno između tri i pet miliona evra.

"Namera Vlade Srbije je da niški aerodrom postane stecište niskotarifnih aviokompanija i da već u 2015. godini ima približno 40.000 putnika, a u 2016. i 100.000 putnika. Vlada će ukoliko bude bilo potrebno pregovarati i zaključivati ugovore zajedno sa drugim aviokompanijama kako bi pomogla niškom aerodromu", rekla je Mihajlović.

Direktor niškog aerodroma Dragan Bugarinović je rekao da ovaj aerodrom ima odličnu lokaciju s obzirom na to da je u blizini Koridora 10, kao i da može da ponudi najniže cene niskotarifnim aviokompanijama, koje su do sada više bile orijentisane na Beograd i Skoplje, ali bi u narednom periodu Niš mogao da im bude sve interesantniji.