Štrajk francuskih kontrolora letenja je počeo danas i trajaće narednih šest dana zbog čega će svaki peti let iz ove zemlje biti otkazan, procene su u Eurocontrolu.

Aviokompanije iz Velike Britanije na putu ka južnoj i jugozapadnoj Evropi počele su da zaobilaze francuski vazdušni prostor, a četiri od pet letova sa francuskih aerodroma koji nisu otkazani beleže veća kašnjenja.

Prvobitne prognoze Eurocontrola i francuskog vazduhoplovnog direktorata su neznatno ublažene imajući u vidu da je jedan sindikat u poslednjem trenutku odustao od štajka.

Razlog za štrajk je novi petogodišnji biznis plan francuskih vazduhoplovnih vlasti prema kome će plate kontrolora letenja biti smanjene. Ovaj plan treba da bude predstavljen evropskim zvaničnicima u ponedeljak 30. juna, zbog čega je i štrajk postavljen pre tog datuma kao znak oštrog protivljenja kontrolora predloženim merama.

Aviokompanije izražavaju svoje najoštrije negodovanje zbog toga što je štrajk koga nazivaju bespotrebnim i preteranim prouzrokovao ogroman poremećaj saobraćaja.

Prevoznici imaju obavezu zbrinjavanja putnika i pružanja neophodne pomoći onima koji su zbog dugotrajnih štrajkova ili otkazanih letova ostali na aerodromima, ali putnici treba da znaju da u ovakvim situacijama na koje prevoznici ne mogu da utiču putnici nemaju pravo na dobijanje odštete. Iz aviokompanija i aerodroma pozivaju sve putnike da pre polaska ka aerodromu provere statuse svog leta kako bi se izbegle bespotrebne gužve na aerodromima i dugotrajna čekanja.