Porastu broja putnika na beogradskom aerodromu doprinose strane kompanije, posebno nove dok je broj putnika Jat Airways-a u padu. Direktor aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu gospodin Velimir Radosavljević žali što naš nacionalni avioprevoznik nema veće kapacitete i mogućnosti kako bi se ravnopravno priključio novim pozitivnim trendovima u avio saobraćaju.
U prva tri meseca u ovoj godini inostrane aviokompanije su ostvarile porast broja putnika od 24,2% dok je Jat Airways zabeležio pad putnika oko 5%. Sumnje u izjave kako će beogradski aerodrom biti jedan od najpopularnijih u Evropi u narednom periodu i kako će njegov rast biti izuzetan i možda čak i najveći u Evropi razbijene su nakon podataka o porastu broja putnika iznetih na konferenciji o efektima liberalizacije viznog režima i vazdušnog saobraćaja održanoj u Privrednoj komori Beograda.

Iako na primeru prva tri meseca u ovoj godini u odnosu na prošlu porast putnika na mesečnom nivou iznosi po 5% u januaru i februaru i 10% u martu ovi podaci su samo prvi pokazatelji da se tržište probudilo. Pravi efekti novih letova i aviokompanija biće vidljivi tek u podacima koji budu obradili prvih mesec-dva od stupanja na snagu letnjeg reda letenja a to će biti podaci za april i maj. Tek u ova dva meseca do punog izražaja dolaze povećanja broja putnika aviokompanija koje su od decembra uspostavljale saobraćaj sa Beogradom.

 

Ukupan broj putnika nije i najinteresantniji podatak. Nova aviokompanija koja je uspostavila letove ka Beču na principima low cost prevoza (austrijski NIKI) doprinela je ne samo smanjivanju cene aviokarata na ovoj liniji već i velikim promenama u navikama putnika ali i u ponašanju aviokompanija. Austrian Airlines i Jat Airways u trenutku su snizili svoje cene na ispod 100 evra sa svim uključenim taksama i tako postali često povoljniji i jeftiniji od svog novog konkurenta. Sve ovo je uticalo da se ukupan broj putnika ka Beču u februaru poveća za 42,7% dok je u januaru bez uticaja konkurencije i samo zahvaljujući bezviznom režimu ostvaren porast broja putnika od „samo“ 12,1%. Martovski porast od 44,1% na ovoj ruti samo pokazuje da su navike putnika znatno promenjene i da se sada lakše odlučuju za destinacije koje su im dostupne. Mnogi koji nikada nisu razmišljali da otputuju u Beč to će sada uraditi zbog toga što je cena aviokarte veoma povoljna. Drugi putnici koji su ranije uvek putovali autobusom ili vozom, sada će se odlučiti da to urade avionom pošto je tako jeftinije.

Da konkurencija ne utiče samo pozitivno na putnike već i na celu rutu pa tako indirektno i na konkurenta i prethodnog monopolistu dokazuje primer Kopenhagena. Na ovoj ruti pojavila se jedna nova aviokompanija skoro potpuno nepoznata u Srbiji. Danski Cimber Sterling počeo je da leti ka Beogradu i povećao kapacitet na ovoj ruti manje nego što je povećao ukupan broj putnika (+70%). Ovo dokazuje da je veliki deo putnika dolaskom nove kompanije i povoljnim cenama kao i bezviznim režimom bio iniciran da krene na putovanje pa su tako i avioni prethodnog jedinog prevoznika Jat Airways-a bili značajno „dopunjeni“. Slično se desilo i na ruti ka Ljubljani. Dolaskom Adria Airways-a broj putnika se povećao za 69%.

Jasno je da se navike putnika menjaju. Oni se sada više okreću novim destinacijama za koje je ranije bila potrebna viza. Neke druge, ranije popularne destinacije sada su manje zanimljive. Tako postoji pad putnika ka Rusiji, Tunisu, Crnoj Gori dok se putnici ka zemljama Evropske unije uvećavaju po dvocifrenoj stopi rasta. Direktor aerodroma gospodin Radosavljević ističe „da će broj putnika zavisiti od ponude kao i da je veoma bitno kakve su tarife koje aviokompanije nude“.

A kako su se promene odrazile na beogradski aerodrom najbolje oslikava ne statistika putnika u prva tri meseca već statistika u prve tri nedelje od stupanja na snagu letnjeg reda letenja. A ovaj porast je bio zaista impresivan. U periodu od 22. do 28. marta broj putnika je iznosio 36.752 i povećao se za 13,6%. U drugoj nedelji od 29. marta do 04. aprila broj putnika je 38.235 i povećan je za 15,2% dok je nedelja između 05. i 11. aprila zabeležila 37.608 putnika odnosno povećanje od 27,2%.

Na beogradskom aerodromu su zadovoljni dosadašnjim porastom saobraćaja i očekuju da će se najveći efekti liberalizacije osetiti tek nakon što sto budu objavljeni prvi rezultati ostvareni tokom letenjeg reda letenja. Pozitivna iskustva novih aviokompanija na beogradskom aerodromu mogu i te kako uticati na odluku nekih drugih aviokompanija da Beograd uvrste u svoje planove.