Mnoge velike aviokompanije su donele odluku o podizanju cena aviokarata. Ovog puta nisu podignute doplate za gorivo već su urađena poskupljenja osnovnih tarifa. 

Lufthansa i Austrian Airways su zajedničkim saopštenjem najavili novo povećanje cena. Sve tarife za ekonomsku i biznis klasu ove dve aviokompanije biće povećane od 2. aprila 2012. automatski kroz rezervacione sisteme. Nije poznato koliko će poskupljenje tačno iznositi.

Ovo je peto podizanje cena aviokarata ove dve kompanije u poslednjih tri i po meseca. Prvo poskupljenje je bilo 15. decembra 2011, kada je podignut iznos doplate za gorivo, od 3 do 10 evra po letu. Početkom januara je uvedena i eko-taksa zbog pristupanju obaveznom evropskom ekološkom programu trgovanja emisijom štetnih gasova (ETS).

Sredinom februara Lufthansa (ne i Austrian Airlines) podigla je cene svoje tri najniže tarife u ekonomskoj klasi kao i najnižu tarifu u biznis klasi. One su uvećane za po 15 evra. Krajem februara se desilo četvrto poskupljenje karata zbog podizanja iznosa doplate za gorivo.

Ovo peto poskupljenje nema objašnjenje. Iz Lufthanse i Austrian Airlines-a nisu saopšteni razlozi za podizanje tarifa niti je naveden iznos poskupljenja. Putnici koji imaju rezervisane aviokarte za ove dve aviokompanije treba da izvrše kupovinu do 2. aprila kako bi izbegli poskupljenje. Od 2. aprila nove cene će se automatski primeniti na sve tarife tako da više neće biti moguće dobiti staru cenu po kojoj je putnik rezervisao kartu.

Još jedno veoma neprijatno poskupljenje sačekalo je putnike juče (29. mart) rano ujutro. Bez prethodne najave i bez ikakvog obaveštenja cene svojih aviokarata podigle su aviokompanije Air France, KLM, Delta Air Lines i Alitalia. U predstavništvu Air France-KLM u Beogradu su nam rekli da su oni odmah kada su dobili obaveštenje o poskupljenju iz pariske centrale to isto prosledili celoj prodajnoj mreži. I oni su bili iznenađeni što nije bilo prethodne najave i žao im je što su obaveštenje o poskupljenju poslali tek nakon što se poskupljenje već dogodilo.

Nove cene su stigle za sva putovanja iz Evrope. Prema informacijama koje smo dobili od Air France-a, nove cene na domaćim letovima unutar Francuske će biti veće za 6 evra za povratno putovanje. Na letovima Air France-a i KLM-a unutar Evrope poskupljenje je 10 evra (za povratnu kartu), prema Africi, Libanu, Karibima i Indijskom okeanu uvećanje iznosi 40 evra. Isto poskupljenje je i za karte prema severnoameričkim destinacijama na letovima Air France-a, KLM-a, Alitalije i Delta Air Lines-a.

Povećane su i cene u premijum ekonomskoj klasi Air France-a (unutar Francuske za 15 evra, unutar Evrope za 20 evra). Najveće poskupljenje će imati biznis klasa. Za 80 evra za povratnu kartu poskupeće interkontinentalni letovi. Tarife biznis klase na letovima unutar Evrope neće biti promenjene.

U obaveštenju takođe ne stoji razlog za poskupljenje osnovne cene aviokarata. Nedavno je međunarodna organizacija avioprevoznika IATA izdala upozorenje da će ova godina biti veoma teška za avioindustriju u svetu i da možemo očekivati velika poskupljenja prouzrokovana nekontrolisanim rastom cena nafte i avionskog goriva.