Generalni štrajk u Grčkoj zbog novih mera štednje paralisao ovu zemlju.

Aviosaobraćaj na aerodromu u Atini je obustavljen danas pre podne u trajanju od nekoliko sati, ali to nije imalo uticaja na letove Olympic Air-a i Jat Airways-a do Beograda.

Oba avioprevoznika su bez kašnjenja obavila svoje letove na linijama Atina-Beograd i Beograd-Atina. Međutim brojni drugi letovi na atinskom aerodromu su otkazani ili su zabeležili velika kašnjenja.

Iako je zvanično obustava rada završena u 13 časova po lokalnom vremenu kašnjenja letova su i dalje zabeležena. Sa aerodroma upozoravaju putnike da pre polaska provere trenutni red letenja kod svog avioprevoznika.

Tokom generalnog štrajka jutros su izbili i nemiri, kada se policija sukobila sa demonstrantima na ulicama Atine. Zbog štrajka i nereda otežan je i saobraćaj kroz grad kao i javni prevoz, pa se putnicima savetuje da na putu do aerodroma zaobilaze centar grada i da krenu dovoljno ranije u slučaju gužvi.

Veliki pad broja putnika u Atini

Od početka grčke krize aerodrom u Atini beleži ogroman pad prometa. U poslednjih pet godina se beleži pad broja putnika, a samo u ovoj godini je za skoro 12% manje putnika nego u prethodnoj. Ove godine sa atinskog aerodroma odlazi i Singapore Airlines, koji ukida direktnu liniju prema Singapuru, Alitalija zatvara liniju ka Napulju, Lufthansa ka Diseldorfu, Air France ka Tuluzu, Egypt Air prema Aleksandriji i Germanwings (Štutgart i Keln).

Veliki udarac aerodromu zadao je američki avioprevoznik Delta Air Lines, koji tokom zime ukida liniju prema Njujorku čime Grčka ostaje bez direktnog leta ka Severnoj Americi.