Katastrofalne poplave koje su zadesile Srbiju i Bosnu odnele su desetine života, srušile su na stotine kuća, a desetine hiljada je teško oštećeno.

Preko 25000 ljudi je evakuisano iz svojih domova. Stradao je veliki deo Srbije, gotovo cela Centralna Srbija.

U Srbiji su najteže stradali Krupanj i Obrenovac, a strašne poplave su zadesile i Svilajnac, Paraćin, Lazarevac, Valjevo, Koceljevu, Osečinu. 

Redakcija sajta Aviokarta.net u skladu sa tragičnim dešavanjima u Srbiji, uz poštovanje velikog broja žrtava i saučešće sa porodicama nastradalih neće objavljivati uobičajene vesti i tekstove narednih dana.

Velika borba se vodi da se sačuvaju Sr. Mitrovica, Šabac, Beograd i Kostolac.

U ovim najtežim trenucima za Srbiju i njene građane uvedeno je vanredno stanje, policija, vojska, spasilačke službe i desetine hiljada hrabrih dobrovoljaca evakuiše ugroženo stanovništvo i brani nasipe. Iseljeni su smešteni u prihvatnim centrima, a građani masovno donose pomoć u vidu hrane, odeće, obuće i higijenskih sredstava.

U ovoj tragediji Srbija se suočila sa ćutanjem stranih medija, ali je zato brojna pomoć iz inostranstva stigla i još uvek pristiže. Pomogli su nam Bugarska, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka, Nemačka, Austrija, Izrael, Italija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati…Ogromnu pomoć pružile su Rusija, Belorusija i Sjedinjene Američke Države. Pomoć su pružile i sve ostale zemlje EU

Evakuacije helikopterima

Iznad ugroženih područja danima kruže helikopteri koji učestvuju u evakuacijama i spašavanju ugrožnih. To je često bio jedini način da se dođe do građana Obrenovca zarobljenih u poplavljenim objektima. Građani bi potisnuti vodom odlazili na više spratove i penjali se po krovovima.

U akciji spašavanja građana Obrenovca učestvovalo je šest transportnih helikoptera Vojske Srbije Mi-8 i Mi-17, dva transportna helikoptera Mi-8, koje je Belorusija poslala, jedan privatni mađarski helikopter i mnogi privatni helikopteri iz Srbije.


Helikopter Mi-8T Vojske Srbije, kakav je korišćen za evakuacijame u Obrenovcu

Pomoć stiže avionima

Humanitarna pomoć i spasioci su stizali i avionima. Rusija je u petak poslala prvi avion Iljušin Il-76 sa desetinom spasilaca i velikim količinama opreme neophodne za spasavanje. Kasnije za vikend su u Beograd i Niš sletela još dva aviona sa humanitarnom pomoći. Belorusija je takođen poslala Il-76 koji je nosio humanitarnu pomoć.

POMOĆ

Pozivamo svoje čitaoce da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu postradalima u ovim poplavama:

ŽIRO RAČUNI ZA POMOĆ (dinarski i devizni računi Vlade Srbije za pomoć ugroženima):

Dinarski račun: 840-3546721-89. Svrha uplate: Otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave.
Devizni račun: 01-504619-100193230-000000-0000, namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava

OTVOREN SMS BROJ ZA POMOĆ (za sve mreže, cena 100 dinara): 1003

CRVENI KRST – UPLATE IZ INOSTRANSTVA, DEVIZNA SREDSTVA: Sve instrukcije na ovom linku – www.redcross.org.rs

PAYPAL ZA UPLATE: Otvoren PayPal račun za humanitarnu pomoć floodrelief@gov.rs. Donate dugme na ovoj adresi.