Hrvatski mediji su kao gotovo neverovatnu vest preneli informaciju da je tamošnja nacionalna aviokompanija Croatia Airlines ostvarila poslovnu dobit na kraju 2013. godine.

Godišnji finansijski izveštaj je bio iznenađenje za domaću javnost zbog toga što je Croatia Airlines po prvi put posle pet godina izašla iz minusa.

Ostvarena dobit je ukupna (bruto) dobit od 1,4 miliona kuna (oko 183 hiljade evra), dok je neto dobit bila 670 hiljada kuna (oko 87 hiljada evra).

Simbolična dobit je ostvarena uprkos smanjenju ukupnih operativnih prihoda za 6,6 posto u odnosu na 2012. godinu, ali najviše zahvaljujući i smanjivanju ukupnih operativnih troškova za preko 25 posto.

Mere štednje koje su podrazumevala gašenje određenih linija uticale su na smanjenje troškova ali i na manji broj putnika. Na kraju 2013. Croatia Airlines je prevezao 1.796.885 putnika što je za osam posto manje nego godinu ranije. U isto vreme popunjenost putničke kabine ostala je gotovo ista i zadržala se na 68,8 posto tek za 0,3 posto manje nego u prethodnom periodu.

Iz hrvatske kompanije navode da njihovo poslovanje pati usled izrazite sezonalnosti hrvatskog tržišta. Tokom letnje sezone tržišni udeo Croatia Airlinesa je nizak i kreće se u rasponu od 23 do 36 posto, ali se tada ostvaruju prihodi, dok je tržišni udeo tokom zimskih meseci 66 posto, a kompanja beleži gubitke.

U prošloj godini Croatia Airlines je smanjila svoju flotu za jedan avion Airbus A320, ukinula je linije iz Zagreba za Istanbul, Podgoricu i London-Gatwick kao i iz Dubrovnika prema Istanbulu. Ne isključuje se mogućnost ukidanja još nekih linija tokom sprovođenja plana restruktuiranja kompanije koji je predviđen da se nastavi i u 2014. godinii.

Hrvatska vlada se nada da će u ovoj godini uspeti da proda svoj udeo nekom privatnom investitoru ili nekoj od svetskih i uspešnih aviokompanija.