Austrian Airlines je tokom zime otkazao redovnu liniju između Beča i Istanbula.

Ova kompanija je naglasila da je linija samo privremeno ugašena tokom zime i da će od kraja marta biti ponovo vraćena.

Kako Aviokarta saznaje ova linija je obustavljena zbog nemogućnosti da se odgovori na konkurenciju Turkish Airlinesa, inače partnerske aviokompanije iz Star Alliance.

Osim Turkisha ovu liniju je nedavno uspostavila još jedna turska aviokompanija Onur Air, pa je Austrian morao da se „privremeno“ povuče.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli Austrian trpi posledice snažne konkurencije od strane turskog avioprevoznika što se kosi sa zvaničnom politikom alijanse.

…………………………….
Foto: Jaan Albrecht, CEO Austrian Airlinesa

Ova kompanija nije i jedini, da ga tako nazovemo, unutrašnji konkurent Austrianu. SWISS, koji je čak deo iste kompanije kao i Austrian, je nedavno najavio snažnu ekspanziju u regionu Balkana, čime je „ušao na teren“ Austriana, koji godinama vodi uspešnu politiku fokusiranja na ovaj region i na region Istočne Evrope.

Međutim, Jaan Albrecht, izvršni direktor Austrian Airlinesa, za Aviokartu kaže „da je unutrašnja konkurencija, kao i svaka druga, zdrava i da ona predstavlja dodatni podstrek za razvoj i unapređenje usluga“.

„Mi se u Austrianu ne plašimo konkurencije, posebno ne unutrašnje (u okviru Star Alliance). Alijansa ima politiku multi čvorišta u kojoj ima mesta za sve“, rekao je Albrecht u kratkom razgovoru za Aviokartu.