Aerodrom Nikola Tesla je u oktobru zabeležio drugi najveći mesečni porast broja putnika u ovoj godini. U oktobru je na ovom aerodromu zabeleženo 272.673 putnika što predstavlja povećanje od 21% u odnosu na isti mesec prošle godine.

U istom mesecu broj avioperacija (poletanja i sletanja) je smanjen za oko 2,5% iz čega se može zaključiti da su avioni koji su tokom oktobra poletali i sletali sa beogradskog aerodroma bili znatno puniji nego pre godinu dana.

Ovakvo povećanje putnika je bilo očekivano s obzirom na činjenicu da su mnoge kompanije povećavale kapacitete uvođenjem većih aviona u saobraćaj ka Beogradu. U upravi aerodroma očekuju dalji porast broja putnika i tokom zimske sezone kada na beogradski aerodrom dolaze i nove lowcost aviokompanije. Skywork je juče, 1. novembra otvorio novu liniju ka Bernu, a kroz desetak dana će i Flydubai uspostaviti veoma frekventan direktni saobraćaj sa Dubaijem. U ovoj kompaniji nam je nedavno potvrđeno da im prodaja karata u Beogradu ide veoma dobro i da su već prinuđeni da uvode dodatne polaske zbog velikog interesovanja putnika.

Juče je na beogradski aerodrom dva puta sleteo avion austrijskog niskotarfinog prevoznika Niki-ja. Ova kompanija je od juče uvela i drugi dnevni let ka veoma traženom Beču. Od 30. oktobra i Austrian Airlines ima jedan dnevni let više između Beograda i Beča. To je ukupno četvrti dnevni let ove aviokompanije iz Beograda.

Zaključno sa oktobrom beogradski aerodrom zabeležio je 2.691.836 putnika što je identično rezultatima za celu prošlu godinu. Dosadašnji ukupan rast putnika na godišnjem nivou iznosi 16% a ako se trend nastavi mogao bi da bide i veći.

Kako je za RTS nedavno izjavio direktor aerodroma Nikola Tesla, Velimir Radosavljević, cene aerodromskih usluga za aviokompanije će i treći put u toku ove godine biti snižene čime se želi privlačenje novih aviokompanija.

…………………………….
Fotografija desno: prof. dr Velimir Radosavljević, direktor aerodroma Nikola Tesla Beograd, (c) Fonet

"Ovakvom poslovnom politikom još više ćemo pojačati tržišnu utakmicu među avioprevoznicima. Naravno, sve u korist putnika, kojima će se pružati sve bolja usluga za sve manje novca" – rekao je Radosavljević.

Aerodrom je u potpunosti spreman za nastupajuću zimsku sezonu a po opremljenosti zimske službe najbolji je u regionu. Nedavno su nabavljene i nove mašine za zimsko održavanje poput specijalnog kamiona za čišćenje snega sa piste, kamiona posipača kao i specijalnog vozila za uklanjanje posledica ledene kiše sa piste.

Sistem za sletanje aviona po magli je u punoj funkciji i svi avioni koji imaju odgovarajuće uređaje moći će da slete na pistu beogradskog aerodroma i kada je vidljivost samo 100 m.