Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu je završena prva faza rekonstrukcije Terminala 2 što predstavlja 35% završenih ukupnih radova planiranih prema projektu, izjavio je direktor aerodroma prof. dr Velimir Radosavljević.

On je na Panelu o strategiji razvoja vazdušnog saobraćaja u okviru prezentacije aerodroma izneo informaciju da se priprema početak projektovanja kompletne rekonstrukcije starog Terminala 1.

Terminal 1 će postati potpuno samostalan i funkcionalan terminal za odlazne i dolazne putnike. Biće obogaćen novim sadržajima, imaće više prostora u odlaznom holu sa daleko većim brojem šaltera za čekiranje putnika.

Predviđeno je da će Terminal 1 dobiti sopstvenu kontradiverzionu kontrolu, tako da će putnici koji se čekiraju na ovom terminalu ulaziti u tranzitnu zonu na posebnom prolazu na kome će se nalaziti i zasebna pasoška i carinska kontrola.

Terminal 1 će dobiti renoviranu i funkcionalnu sortirnicu za otpremu i prijem prtljaga, a putnici u dolasku će imati poseban dolazni hol za isporuku prtljaga (baggage delivery).

Prošle godine je aerodrom proslavio 50 godina rada. On je otvoren 28. aprila 1962. godine, a Terminal 1 je tada bio jedini terminal. Arhitektonsko rešenje terminala kao i celokupnog tadašnjeg kompleksa aerodroma koji se sastojao od kontrolnog tornja, piste, rulne staze i platforme za opsluživanje aviona projejktovao je tim domaćih arhitekata predvođen tada mladim akademikom Nikolom Dobrovićem.


Foto: Terminal 1 i kontrolni toranj na beogradskom aerodromu 1962. godine nakon otvaranja

Terminal 1 poznat je u arhitektonskim krugovima po svom enterijeru, a nakon rekonstrukcije dobiće i neka nova i savremena arhitektonska rešenja.

Kao posebno zanimljiv sadržaj na rekonstruisanom Terminalu 1 treba istaći posebne izlaze (gejtove) za ukrcavanje u avione na udaljenim pozicijama. Ovakvi gejtovi postoje na svim aerodromima. Obično se nalaze u prizemlju, odakle se putnici ukrcavaju u aerodromske autobuse za prevoz preko platforme, kojima se dovoze do aviona koji su parkirani na udaljenim pozicijama. Ukrcavanje u avione se obavlja uz pomoć stepenica. Ovi gejtovi će se na beogradskom aerodromu koristiti za ukrcavanje u avione koji budu parkirani na B pozicijama kao i na nove četiri C parking pozicije čija izgradnja je u toku u produžetku C platforme.

Projekat rekonstrukcije Terminala 1 tek treba da bude urađen. Ovaj terminal će nakon rekonstrukcije biti idealan za prihvat letova koje obavljaju lowcost i čarter aviokompanije i ponudiće niže cene opsluživanja aviona i jeftiniji putnički servis, kao i do sada, ali uz znatno kvalitetniju i savremeniju uslugu.

………………………………………
Foto: Pozicije za avione od A6 do A10 vezane su direktno na Terminal 1

Na aerodromu su trenutno u toku radovi na proširenju betonske platforme C za parkiranje aviona veličine 26.000 kvadrata, dok rekonstrukcija najduže rulne staze A (3000m) koja je paralelna sa pistom počinje u martu. Ovi radovi neće ometati redovno obavljanje saobraćaja.

Radosavljević je rekao da će ukupna ulaganja u infrastrukturu na aerodromu u naredne tri godine iznositi oko 40 miliona evra. On naglašava da aerodrom sve radove plaća isključivo sopstvenim, zarađenim, novcem bez ikakve pomoći države i bez uzimanja kredita.