Ruska aviokompanija Ural Airlines podnela je 27. maja Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije zahtev za izdavanjem dozvole za obavljanje redovnog aviosaobraćaja na liniji Soči – Beograd – Soči.

Nova linija je planirana za kraj juna, tačnije od 27. juna, sa jednim letom nedeljno. Ural Airlines već neko vreme razmatra uvođenje ove linije, a kao jedan od glavnih razloga je izuzetno velika tražnja za prevozom srpskih građevinskih radnika koji su angažovani na gradilištama u Sočiju.

Ovaj ruski grad na obalama Crnog mora biće domaćin narednih Zimskih olimpijskih igara u februaru 2014. zbog čega je pretvoren u džinovsko gradilište, na kome su angažovane i brojne srpske kompanije. Jat Airways već godinama obavlja čarter prevoz radnika ka Sočiju.

Iz aviokompanije Ural Airlines nam još nisu odgovorili na pitanje o planovima za pokretanje ove linije. Iako je zahtev stigao u Direktorat još nije izvesno da li će linija biti odobrena od strane srpskih vazduhoplovnih vlasti. To će zavisiti isključivo od toga da li Ural Airlines ispunjava sve neophodne uslove.

Pravno ne postoji prepreka za uspostavljanje ove linije pošto Srbija i Rusija od kraja 2011. imaju potpisan Sporazum o vazdušnom saobraćaju koji je veoma liberalan. Ovaj sporazum ne predviđa reciprocitet i omogućava većem broju aviokompanija da otvara linije između dve zemlje prema sopstvenim komercijalnim planovima.

Ural Airlines je aviokompanija koja je nastala 1993. godine izdvajanjem iz Aeroflota.  Baza ove kompanije je na aerodromu u Jekaterinburgu (Ekaterinburg) na aerodromu Koljcovo (SVX). Ural Airlines poseduje još dve baze u Novosibirsku i Moskvi na aerodromu Domodedovo, ali obavlja i veliki broj linija sa drugih ruskih aerodroma. Flotu kompanije čini 16 aviona Airbus A320 i 9 aviona Airbus A321. Ova kompanija je čest gost na aerodromima u regionu, pošto tokom letnje sezone obavlja veliki broj čarter letova prema, Bugarskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj.