Ruski avioprevoznik Ural Airlines je danas povukao svoj zahtev za otvaranje redovne linije od Sočija do Beograda, saznaje Aviokarta.net u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (DCV).

Prema zahtevu koji je podnet krajem maja Ural Airlines je planirao da na ovoj liniji leti jednom nedeljno tokom letnje sezone.

Prethodno je ova kompanija imala dogovorenu seriju čarter letova od Beograda do Sočija sa beogradskom agencijom "R-Tours" takođe jednom nedeljno, ali je odmah po podnošenju zahteva za redovnu liniju, jednostrano raskinula ugovor sa agencijom.

Osnovna ideja za uspostavljanje jedne ovakve linije je prevoz velikog broja srpskih građevinskih radnika koji su angažovani na gradilištima brojnih objekata za naredne Zimske olimpijske igre koje će se održati u Sočiju u februaru 2014. godine. Prevoz naših građevinaca ranije je obavljao Jat Airways povremenim čarter letovima.

Prvi let je trebalo da bude realizovan 27. juna, ali je kompanija iz nepoznatog razloga odustala od letova ka Beogradu i povukla zahtev. Ural Airlines intenzivno leti između ruskih gradova i balkanskih primorskih destinacija u Bugarskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Iz ove kompanije nismo uspeli da dobijemo odgovor na postavljena pitanja u vezi sa planiranim letovima do Beograda.

Međutim, kako nezvanično saznajemo ova kompanija nije odustala od letova do Beograda, već je pomerila početak letova za narednu zimsku sezonu.

Drugi zahtevi?
U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva nemaju drugih zahteva stranih aviokompanija za letove do Beograda. Beloruska Belavia, koja navodno planira uspostavljanje redovnog aviosaobraćaja između Minska i Beograda preko Budimpešte još nije podnela zvaničan zahtev, ali su se interesovali za uslove, kazali su nam u Direktoratu.


Iako se na internetu ponovo kao i prošle godine pojavljuje informacija da izraelska aviokompanije Israir planira letove od Tel Aviva ka Beogradu, ona nikada nije podnela zahtev niti se na bilo koji način obratila srpskim vazduhoplovnim vlastima, ni prošle ni ove godine.