Uragan Sendi (Sandy) čiji se centar približava američkoj Istočnoj obali izazvao je brojne prekide vazdušnog saobraćaja.

Oluja za koju američki prognostičari smatraju da bi mogla da preraste u super-oluju kada se iznad američkog Severoistoka sudari sa hladnijim vazdušnim masama koje dolaze sa severozapada već je izazvala brojne prekide saobraćaja i obustave i kašnjenja letova.

Sve velike američke aviokompanije (American Airlines, Delta Air Lines, United, US Airways, JetBlue i dr.) planiraju da otkažu na stotine letova u gradu Njujorku, koji se smatra za najprometniji vazduhoplovni centar u zemlji, sa tri ogromna aerodroma (JFK, La Guardia i Newark).

Masivna oluja preti da u potpunosti obustavi aviosaobraćaj na najmanje dva dana u ovom regionu, a aviokompanije su juče masovno prebacivale svoje letelice sa njujorških aerodroma na aerodrome koji su na sigurnom, kako bi izbegli bilo kakva oštećenja aviona.

Prema američkom sajtu za praćenje letova, u nedelju je otkazano više od 7.500 letova samo za dva dana (juče i danas) i to ne samo na njujorškim aerodromima već i u Filadelfiji. Zbog otkazivanja letova na Severoistoku biće poremećen aviosaobraćaj širom SAD, a juče su veće probleme imali i putnici na aerodromima u Čikagu i San Francisku.

Aerodrom JFK u Njujorku je najveći američki međunarodni aerodrom koji je povezan sa celim svetom, pa će se zbog njegovog zatvaranja posledice osetiti svuda. Poremećaj letova proširiće se i na Evropu i Aziju i na njihove najveće aerodrome koji su značajna čvorišta za letove prema SAD. Očekuju se problemi na aerodromima u Frankfurtu, Minhenu, Diseldorfu, Cirihu, Amsterdamu, Rimu, Madridu, Moskvi, Oslu, Rejkjaviku, kao i na svim britanskim aerodromima. U Aziji će najviše otkazanih letova biti na aerodromima u Hong Kongu, Singapuru, Tokiju.

Informacije o saobraćaju

Ažurirano: 29. oktobar 2012. u 11:15č.
 

  • Svi današnji  letovi iz Evrope prema Njujorku (svim aerodromima), Filadelfiji, Bostonu, Vašingtonu su otkazani.
  • Skoro svi letovi sa aerodroma Njujork (JFK), Njujork (Newark), Njujork (La Guardia), Vašington, Filadelfija su otkazani
  • Velika kašnjenja i brojni otkazani letovi registrovani su na aerodromima Boston, Sinsinati, Klivlend, Pitsburg, Bafalo i Toronto (Kanada).
  • Veće poremećaje saobraćaja imaju aerodromi Atlanta, Majami, Orlando.


(c) flightstats.com