Ukrajina zahteva od ruskih aviokompanija Aeroflot i Transaero da za svaki let preko njene teritorije pribave posebnu dozvolu.

Ruske aviokompanije Aeroflot i Transavia lete preko Krima na svojim linijama ka Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, Izraelu i Egiptu.

Ovaj prostor je Ukrajina, smatrajući ga svojim, proglasila zatvorenim za saobraćaj iako je on prisajedinjen Rusiji, koja ga pak smatra svojim.

Državne vazduhoplovne vlasti Ukrajine navode da je ovakva odluka doneta isključivo iz bezbednosnih razloga imajući u vidu da bi letenje iznad Krima moglo biti nebezbedno, a da pomenute aviokompanije ne poštuju njihovu odluku o zatvaranju vazdušnog prostora.

U saopštenju ukrajinskih vazduhoplovnih vlasti se ne navodi da li će ova odluka uticati i na letove ruskih aviokompanija prema ukrajinskim gradovima.

Nedelju dana pre ove odluke ruske vlasti su uvele zabranu preleta ukrajinskim aviokompanijama, rekao je premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

On je tada naglasio da se razmatra i odluka o zabrani preleta svim zapadnoevropskim i američkim aviokompanijama kao odgovor na sankcije Zapada prema Rusiji, zbog kojih je dan pre mladi ruski lowcost avioprevoznik Dobrolet morao da obustavi sve svoje aviooperacije.

U istočnoj Ukrajini besni građanski rat između ukrajinske vojske i proruskih separatista zbog čega je za saobraćaj zatvoren i vazdušni prostor iznad istočne Ukrajine. U ovom prostoru se nedavno dogodila tragedija kada je sa zemlje oboren putnički avion Malaysia Airlinesa.