Srpski Direktorat civilnog vazduhoplovstva je ukinuo misterioznu totalnu zabranu unosa tečnosti u putničku kabinu aviona na svim letovima između Srbije i Rusije.

Ova zabrana, koja je stupila na snagu 14. aprila je ukinuta od 1. maja, a javnost je o tome obaveštena tek prošle nedelje.

Ranija odluka je podrazumevala totalnu zabranu samo između Srbije i Rusije, a putnici nisu mogli da unose u putničku kabinu tečnosti, gelove i aerosole čak ni prema međunarodnim pravilima o njihovom nošenju.

Prema međunarodnim standardima je dozvoljeno ograničen unos tečnosti, gelova i aerosola u putničku kabinu do 1000ml maksimalno, u bočicama do 100ml. Sve bočice moraju biti spakovane u providnu plastičnu kesu i pokazane odvojeno od ostalog ručnog prtljaga prilikom prolaska kroz kontradiverzionu kontrolu. Ovo pravilo koje važi u celom svetu, ponovo važi i na letovima između Srbije i Rusije od 1. maja 2014.

Ruska Federacija je tokom trajanja Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Sočiju, privremeno od 11. januara 2014. do 21. marta 2014. zabranila unošenje tečnosti u putničku kabinu na svim letovima do Rusije i unutar Rusije iz razloga pojačane bezbednosti. Ova odluka se primenjivala u celom svetu pa i u Srbiji.

Međutim dve nedelje nakon prestanka ove zabrane srpski Direktorat civilnog vazduhoplovstva donosi iznenađujuću odluku o novoj zabrani.

Nismo pronašli odluku da se u potpunosti zabrani unos tečnosti u putničku kabinu samo iz Srbije ka Rusiji od aprila ove godine na sajtu ruskog Direktorata civilnog vazduhoplovstva, kao ni na sajtovima glavnih ruskih aerodroma, pa ostaje pitanje na osnovu čega je srpski Direktorat doneo takvu odluku.

U Direktoratu nisu mogli da komentarišu odluke koje su donosili; ni onu o uvođenju zabrane od aprila, ni ovu o ukidanju iste dve nedelje kasnije.