Prva kontra-diverziona (KD) kontrola putnika na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" biće uskoro ukinuta, izjavio je generalni direktor aerodroma prof. dr Velimir Radosavljević.

Za ovo je bila potrebna saglasnost Direktorata civilnog vazduhoplovstva i Ministarstva unutrašnjih poslova, a planirana kontrola je morala da ispuni sve međunarodne bezbednosne standarde.

Ukidanje duple kontrole dobilo je i pozitivno mišljenje američkih vazduhoplovnih vlasti (FAA), koje su nedavno proveravale osposobljenost aerodroma za otpremu aviona i putnika prema Sjedinjenim Državama.

"Sve nadležne instiutucije u zemlji su dale saglasnost na odluku da se ukine prva linija bezbednosne kontra-diverzione kontrole. To znači da će kroz manje od 10 dana na aerodromu postojati samo jedna kontrola na ulasku u čekaonice što će omogućiti putnicima da više pažnje posvete ostalim sadržajima i povećaće im komfor svakako", rekao je Radosavljević.

Kako izgleda kontrola putnika?

Putnici trenutno pre pasoške kontrole na izlasku iz zemlje treba da prođu detaljnu bezbednosnu kontrolu. U letnjoj sezoni i u vreme saobraćajnih špiceva na ovom mestu se često stvaraju velike gužve, pošto putnici treba da skinu kaiševe, izvade sve iz džepova, izvade laptop računar iz torbe, odvoje tečnost koja mora biti propisno spakovana, a često je potrebno i izuvanje. Odmah nakon te kontrole putnici staju u nove redove za izlaznu pasošku kontrolu, da bi tek nakon nje ušli u tranzitnu zonu. Međutim čak ni to nije sve, pošto ih nakon toga na ulasku u gejtove za ukrcavanje na let čeka nova kontrola ista kao i ona prva.


Foto: Prva KD kontrola na beogradskom aerodormu koja će uskoro biti ukinuta, (c)beg.aero

Većina svetskih aerodroma ima samo jednu KD kontrolu što predstavlja veliko olakšanje za putnike. Obično je to prva kontrola na ulasku u tranzitnu zonu, nakon koje putnici više nemaju ometanja i zadržavanja. Iz tranzitne zone oni se ukrcavaju na svoje letove samo uz proveru kupona za ukrcavanje i ličnih dokumenata, a gejtovi često nisu fizički odvojeni niti na njihovom ulasku postoji bilo kakava KD kontrola.

Na beogradskom aerodromu će biti sasvim suprotno. Putnici će nakon pasoške kontrole potpuno slobodno moći da ulaze u tranzitnu zonu, ali će zato na svakom gejtu posebno biti postavljeni KD kontrolni punktovi. Ovo je urađeno zbog mešanja odlaznih i dolaznih putnika.

Planovi za budućnost

Nakon svih planiranih radova na proširenju tranzitne zone na beogradskom aerodromu, kada bude izgrađen i novi sprat, biće omogućeno razdvajanje odlaznih od dolaznih putnika već na samim gejtovima.

 

……………………………………….
Ilustracija: Projekat proširenja aerodromske tranzitne zone u Terminalu 2

 

Tada će se stvoriti uslovi da se postavi zasebna KD kontrola unutar tranzitne zone tamo gde se putnici koji su u tranzitu iz dolaznih tokova prebacuju u odlazne putničke tokove.

Ovo će omogućiti uklanjanje kontrola na svakom pojedinačnom gejtu, ali će tada biti vraćena prva kontrola koja se ovih dana uklanja. Putnici će i dalje imati samo jednu proveru kao što je i planirano.