Švajcarska savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo (FOCA) je tražila od Darwin Airlinea, koji posluje pod brendom Etihad Regional, da do 30. septembra dostavi detalje planiranog vlasničkog restruktuiranja nakon ulaska Etihad Airwaysa u njegovo vlasništvo.

Švajcarske vazduhopolvne vlasti su iskazale sumnju da Darwin Airlineom zapravo upravlja Etihad Airways koji je manjinski vlasnik (33,3%).

Prema važećim pravilima kao strana i vanevropska kompanija Etihad ne bi smeo da ima efektivnu kontrolu nad nekom švajcarskom aviokompanijom.

Prema pisanju švajcarskih poslovnih novina "Handelszeiting" FOCA smatra da Darwin Airline ne ispunjava potrebne uslove. Ovakav stav je zasnovan na ugovoru o saradnji između Etihad Airwaysa i Darwin Airline, čijim uvidom je utvrđeno da je Etihad Airwaysu omogućena kontrola Darwin Airlinea što bi moglo predstavljati kršenje švajcarskih zakona.

Švajcarska nije članica Evropske unije, ali je potpisnica Sporazuma o jedinstvenom vazduhoplovnom području (ECAA), poznatom kao Sporazum o otvorenom nebu. Prema ovom sporazumu, aviokompanijama unutar jedinstvenog područja se garantuje sloboda konkurencije, državama se zabranjuje pomaganje aviokompanija kojima bi se narušila konkurentnost, a ograničava se i mogućnost vlasništva stranim privrednim subjektima (van jedinstvenog područja) kao i njihova efektivna kontrola nad kompanijama.

FOCA je tokom juna uputila predloge Darwinu kako da izmeni potpisani sporazum sa Etihadom i da se na taj način otklone sporne stavke, potvrdio je Etihad Airways u svom saopštenju.

Iz ove kompanije poručuju da ne postoji problem: "Od kada smo primili predloge FOCA radimo na ispravkama ugovora kako bi on ispunio neophodne uslove".

Predsednik i izvršni direktor Etihad Airwaysa Džejms Hogan je tim povodom izjavio: "Opušteni smo u vezi sa ovim izveštajem FOCA. Razumemo i podržavamo zahtev da bude apsolutno jasno da Etihad Airways nije, ne može i neće kontrolisati Darwin Airline".

"Dok su našem inicijalnom sporazumu potrebne promene, mi tragamo, kao i svaki manjinski vlasnik u svetu, za zaštitom naše investicije. To je zaštita, a ne kontrola", dodao je Hogan u zvaničnom saopštenju Etihad Airwaysa.